Somers 'beste burgemeester ter wereld'

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld) is verkozen tot de beste burgemeester ter wereld. Hij wint de World Mayor Prize 2016.

De World Mayor Prize is een tweejaarlijks initiatief van de internationale denktank City Mayors Foundation. De bedoeling is vooral om de functie van de burgemeester meer in de kijker te zetten.

Deze editie wilde de organisatie burgemeesters bekronen die zich, samen met hun gemeenschappen, inzetten voor de opvang van vluchtelingen en de integratie van migranten. Het kon gaan om burgemeesters van steden in oorlogsgebied zelf - zo was bijvoorbeeld de burgemeester van het Syrische Aleppo genomineerd - of burgemeesters die tegen heel wat kritiek in de rechten van vluchtelingen blijven verdedigen en de nadruk leggen op de bijdrage die migranten kunnen leveren aan de maatschappij.

Rolmodel integratie
Somers verdient volgens de organisatie de prijs omdat hij sinds zijn aantreden in 2001 Mechelen "getransformeerd heeft van een veeleer verwaarloosde stad tot een van de meest aantrekkelijke plaatsen in België" en tegelijkertijd tot "een rolmodel voor integratie" heeft gemaakt.

De initiatiefnemers halen ook onder meer aan dat twintig procent van de Mechelaars van Noord-Afrikaanse origine zijn, maar er blijkbaar toch geen enkele jonge Mechelse moslim naar Syrië of Irak is getrokken om er te gaan strijden.

Argumentatie
Wie de nominatie van Somers wilde steunen, kon dat doen door een mailtje te sturen naar de organisatie met argumenten waarom Somers de prijs verdiende. De winnaar werd gekozen op basis van de argumentatie van inzendingen door burgers, niet het aantal stemmen. 

In 2014 was de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) genomineerd voor de prijs, hij werd toen tweede.