Rutten stopt als Vlaams parlementslid

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten stopt als Vlaams parlementslid. Dat kondigde ze aan bij de start van wat ze zelf haar 'Ronde van Vlaanderen' noemt. Tijdens die ronde wil Rutten alle 308 Vlaamse gemeenten bezoeken vóór oktober volgend jaar. Zo wil ze de vinger aan de pols houden, in aanloop naar de twee cruciale verkiezingsjaren 2018 en 2019.

Rutten start vandaag al met haar ronde in het West-Vlaamse Staden en Roeselare. Op haar ronde zal ze in gesprek gaan over dingen die mensen nauw aan het hart liggen: hun werk, veiligheid, vrijheid, gezin of hoe ze de toekomst zien. Rutten wil voor oktober volgend jaar in alle 308 gemeenten zijn langs geweest. “Je kan er niet omheen dat er iets beweegt in de samenleving, dat mensen met veel vragen zitten. Ik ga luisteren en in gesprek over de over problemen en oplossingen, want dat is de essentie van politiek”, legt Rutten uit.

Dat het haar menens is, mag duidelijk zijn. Rutten stapt uit het Vlaams Parlement, en laat haar zitje aan haar opvolger Daniëlle Vanwesenbeeck. Dat is erg opmerkelijk. Het gebeurt niet vaak dat partijvoorzitters hun plaats in het parlement afstaan in het midden van de termijn. Sp.a-voorzitter John Crombez verliet ook het parlement toen hij voorzitter werd, maar dat deed hij om plaats te ruimen voor jong talent.

Op haar Facebookpagina geeft ze in een filmpje meer uitleg over haar ronde van Vlaanderen.