Dossier

Rutte voor moeilijke coalitievorming

Mark Rutte, de huidige minister-president en de winnaar van de Nederlandse verkiezingen met zijn partij VVD, staat voor een aartsmoeilijke coalitievorming. Om een regering te vormen met een meerderheid in de Tweede Kamer, het Nederlandse parlement, zullen volgens de voorlopige verkiezingsresultaten vier partijen nodig zijn. Dat is de eerste keer in veertig jaar. 

Volgens de voorlopige uitslag zijn de drie grootste partijen in Nederland (VVD, PVV en CDA) samen goed voor ongeveer 72 zetels. Dat is als Rutte een coalitie wil vormen met de PVV van Geert Wilders. In een debat vlak voor de Nederlandse verkiezingen liet Rutte nochtans duidelijk blijken dat hij nooit wilde samenwerken met Wilders. “Met zo'n partij ga ik niet samenwerken. Niet in een kabinet, niet in een gedoogconstructie. Nee, nooit”, zei Rutte toen. 

Maar zelfs als Rutte toch zou samenwerken met PVV en CDA, heeft hij nog een vierde partij nodig om aan 76 zitjes te halen voor zijn meerderheid in de Tweede Kamer, die in totaal 150 zetels telt. De volgenden Nederlandse regering zal dus minstens vier partijen moeten tellen.  

40 jaar geleden
De laatste keer dat er meer dan drie partijen in een coalitie stapten, was na de verkiezingen van 1972. Voor regering-Den Uyl werd toen een half jaar onderhandeld. Die coalitie bestond zelfs uit vijf partijen: PvdA, de Katholieke Volkspartij, de Antirevolutionaire Partij, de Politieke Radikalen en de D66. Een belangrijk verschil met de situatie van nu, is dat het toen mathematisch niet nodig was om met meer dan drie partijen te regeren.

Meer over de (voorlopige) resultaten van de Nederlandse verkiezingen vind je hier: Partij Rutte grootste, Wilders strandt tweede