Resolutie VN-Migratiepact met wisselmeerderheid goedgekeurd, 10 stemmen voor, 4 tegen en 3 onthoudingen

De Kamercommissie Buitenlandse Zaken keurde deze namiddag met een alternatieve meerderheid een resolutie goed die het VN-migratiepact steunt. Er waren tien stemmen voor, vier tegen en drie onthoudingen. N-VA stemde zoals aangekondigd tegen. De PS onthield zich omdat die partij liever het migratiepact zonder enig voorbehoud ziet goedgekeurd worden. Morgen stemt de volledige Kamer over de resolutie. 

De tekst krijgt de steun van CD&V, Open Vld, MR, Ecolo-Groen, sp.a en cdH. De PS heeft zich onthouden. Vlaams Belang diende amendementen in om het pact niet te steunen, maar die haalden het niet. N-VA onthield zich bij de stemming van die Vlaams Belang-amendementen.

N-VA stemt definitief tegen het pact
"Met de N-VA in de regering zal België dit pact niet goedkeuren in Marrakesh, noch in New York, (...) want de N-VA plooit niet wanneer het gaat over de fundamenten van de soevereiniteit en de democratie. En die plooit niet wanneer het erover gaat de ruimte af te bakenen en ervoor te zorgen dat de ruimte blijft voor het beschermen van grenzen. Want dat is de kern van nationale soevereiniteit en ik ben er vast van overtuigd dat een brede groep in de bevolking het belang daarvan onderschrijft. En het zal u niet verbazen dat ik alleen tot de conclusie kan komen dat wij deze resolutie niet eens gaan amenderen, wij gaan er gewoon tegenstemmen", benadrukt De Roover deze namiddag vallen in de Kamer.

(Lees verder onder de video)

De resolutie steunt het VN-migratiepact. Daarnaast vraagt de tekst om overleg te steunen met de EU-lidstaten, die het het pact steunen, om te komen tot een 'explanation of position' die de steun aan het pact verduidelijkt.

De tekst benadrukt dat het migratiepact tot stand is gekomen na anderhalf jaar overleg tussen de 193 landen die in 2016 de 'Verklaring voor vluchtelingen en migranten' hebben ondertekend. België is "heel actief" betrokken geweest bij het onderhandelingsproces en de Belgische onderhandelaars waren het eens over de slottekst, luidt het nog.

Bekijk ook: