Raad van Europa op bezoek bij Homans

Twee vertegenwoordigers van het congres voor Lokale Besturen bij de Raad van Europa hebben vandaag hun tweedaagse "fact finding mission" inzake de faciliteitengemeenten rond Brussel beëindigd. Voor ze vertrokken, hadden ze een ontmoeting met Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA).

De Zweed Henrik Hammar en de Zwitser David Eray kwamen samen met onafhankelijk expert Angel Moreno kijken in welke mate het charter voor lokale autonomie nageleefd wordt in de faciliteitengemeenten. Gisteren spraken ze met parlementsleden van verschillende partijen en met de lokale mandatarissen van de partij Défi uit de faciliteitengemeenten. Die laatsen hadden in 2015 een klacht ingediend bij de Raad van Europa.

Ook Damien Thiéry, die kandidaat-burgemeester was in Linkebeek en wiens kandidatuur deze week door de Raad van State definitief werd afgewezen, sprak met de delegatie. De twee leden van de Vlaamse oppositie in Linkebeek werden eveneens gehoord. De delegatie moet over enkele maanden een rapport af hebben.

Bekijk ook: