PS noemt zet van cdH "verraad"

De Waalse christendemocraten van cdH stappen uit alle regionale regeringen. Ze willen niet langer met de PS regeren in Wallonië, Brussel en in de Franse gemeenschapsregering na de schandalen. Dat heeft partijvoorzitter Benoît Lutgen gezegd op een persconferentie. De PS spreekt in een eerste schriftelijke reactie van "verraad", van een "politieke zet" en een "onverantwoordelijke houding".

Lutgen had de pers deze ochtend bijeengeroepen voor een "belangrijke verklaring". De cdH-voorzitter zegt dat zijn partij gedegouteerd is door de opeenvolgende "affaires" waarbij de PS betrokken is, zoals Publifin en recent nog het schandaal rond Samusocial, de organisatie voor de opvang van daklozen in Brussel.

De cdH-voorzitter vindt dat er onmiddellijk een "breuk" moet komen en wil de PS daarom weg uit alle deelstaatregeringen: de Waalse regering (PS en cdH), De Franse Gemeenschapsregering (PS en cdH) en de Brusselse regering (PS, cdH, DéFi, sp.a, Open Vld en CD&V). Op de persconferentie sprak Lutgen dan ook de andere partijen MR, Ecolo en DéFI aan met de oproep om samen een nieuwe coalitie te vormen in Franstalig België.

PS spreekt van "verraad"
De voorzitter van de socialistische partij PS Elio Di Rupo heeft in een schriftelijke mededeling scherp gereageerd op de aankondiging van coalitiepartner cdH. De PS spreekt van "verraad" en zegt dat het cdH zich "onverantwoordelijk" gedraagt.

"Nu de PS duidelijk stelling inneemt voor een decumul, heeft het cdH blijkbaar schrik gekregen", klinkt het. De Franstalige socialisten zeggen dat verschillende partijen betrokken zijn in de "affaires". "De PS heeft al noodzakelijke maatregelen genomen om het vertrouwen van de burger in de democratische instellingen te herstellen. Intern gaat het werk verder en de PS hoopt dat het de steun krijg van andere partijen", zegt de mededeling. Het cdH heeft er volgens de PS gekozen om "te deserteren".

MR wil dialoog aangaan
Olivier Chastel, voorzitter van de Franstalige liberalen van MR, zegt alvast open te staan voor alle dialoog. "Het herstel van de deelentiteiten is van vitaal belang. De MR zal dus positief antwoorden op een oproep voor een politieke dialoog over de toekomst van de deelentiteiten", luidt het in een persbericht. Deze avond komt het partijbestuur samen.

Sinds 17 uur is ook het politiek bureau van de Franstalige groene partij Ecolo bijeen over de oproep van het cdH om in Wallonië en Brussel zonder de PS te besturen.

Federale regering?
Premier Charles Michel (MR) heeft ook al van zich laten horen. "We zijn met vier partijen en zetten het werk voort met vier #begov zal blijven hervormen", tweette premier Michel zowat anderhalf uur nadat het cdH aankondigde om in de deelstaten zonder de PS te willen regeren. Na de mededeling van Benoît Lutgen rees immers de vraag of het cdH ook op het federale niveau mee zou willen regeren.

Premier Michel zegt dat dit niet het geval zal zijn. "De evoluties hebben geen enkele impact op de samenstelling van de federale coalitie", zegt de woordvoerder van de premier.