PS en N-VA voor het eerst rond de tafel. Ook sp.a, Open Vld en CD&V aanwezig

PS en N-VA zitten vanavondvoor het eerste rond de federale onderhandelingstafel. Maar ook sp.a, Open Vld en CD&V zijn aanwezig samen met MR. Dat zag VTM NIEUWS toen verschillende toppolitici arriveerden op de geheime locatie.. Het gesprek met de verschillende partijen en informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) duurde zo'n drie uur. 

Reynders en Vande Lanotte probeerden de overwinnaars van de verkiezingen donderdag al aan het praten te krijgen, maar dat mislukte. Vandaag zitten heel wat partijen samen rond tafel. Ecolo is de grote afwezige. MR en PS zijn wel aanwezig aan Franstalige kant. Open Vld, sp.a, CD&V, Groen en N-VA zijn aan Vlaamse kant aanwezig. Bij de Vlaams-Nationalisten zijn zowel Jan Jambon, Bart De Wever en Theo Francken aanwezig. De enige partij die met drie kopstukken afzakt naar de onderhandelingstafel.

(Lees verder onder de video)

Het is de eerste keer sinds de verkiezingen dat N-VA en PS, de grootste partijen aan hun deel van de taalgrens, met elkaar praten. Verschillende politici zijn ervan overtuigd dat dat nodig is om de regeringsvorming vooruit te stuwen.

Toch lijkt het doel van de rondetafel alleszins niet om een echte formatie op te starten. Bij hun laatste persconferentie verklaarden de informateurs een nota te willen opmaken om een ‘preformatie’ te kunnen opstarten. Die nota wordt vanavond wellicht voorgelegd.