Premier Michel legt er de zweep op

De federale regeringstop lijkt vaart te willen maken met de begrotingsbesprekingen. Morgen, vrijdag, zaterdag én zondag staan nieuwe bijeenkomsten van het kernkabinet gepland, bevestigt men op verschillende kabinetten. "Maar dat hoge ritme is uiteraard geen garantie op een snelle landing."

Het kernkabinet blies vanochtend om negen uur verzamelen op Hertoginnedal. Voorlopig zijn het echter vooral de technische werkgroepen die nog met de fijne kam door het rapport van het monitoringcomité te gaan, in de hoop op bijkomende correcties die de gezochte 313 miljoen euro nog verder doen slinken.

Wat met buffer?
Minstens zo belangrijk is echter de vraag wat zal gebeuren met de eerder aangelegde buffer van 739 miljoen euro. Wordt die nog niet of slechts gedeeltelijk aangewend, dan valt de oefening meteen een pak zwaarder uit. Over de vraag werd uiteraard al gesproken, maar volgens insiders nog niet getrancheerd.

Wilmès
Begrotingsminister Sophie Wilmès pleit in Le Soir alvast voor het behoud van "een zekere veiligheidsbuffer". Hoeveel ervan ze precies wil behouden, zegt de Franstalige liberale er niet bij. "Ik wil niet vooruitlopen op de technische correcties die er nog zouden kunnen komen op de cijfers van het monitoringcomité."

Morgen om 17 uur, na het vragenuurtje in de Kamer, komt het kernkabinet opnieuw samen. De vicepremiers en de bevoegde vakministers kregen daarnaast de vraag om ook vrijdag, zaterdag en zondag grote delen van de dag vrij te houden voor begrotingswerk, luidt het nog op verschillende kabinetten. Tussendoor zullen ook de werkgroepen aan de slag blijven.