Plooien bij 'Samen' gladgestreken

In Antwerpen hebben de Samen-kopstukken Wouter Van Besien (Groen) en Tom Meeuws (sp.a) de plooien gladgestreken, na de heisa rond contacten tussen Meeuws en medewerkers van vastgoedontwikkelaar Land Invest, onder wie Erik Van der Paal. Dat meldt Samen.

De voorbije weken kreeg het stadsbestuur onder leiding van burgemeester Bart De Wever (N-VA) vanuit Samen het verwijt te nauwe banden te hebben met bouwpromotoren. Maar recent kwam aan het licht dat ook Meeuws nauwe banden had met Land Invest Group. Dat blijkt uit WhatsApp-verkeer dat VTM NIEUWS kon inkijken.

Meeuws had vrijdag zelf nog zwaar uitgehaald naar De Wever, zij het dan niet over dossiers waar Land Invest bij betrokken is, met uitspraken als "Wie in Antwerpen de stedenbouwkundige voorschriften aan zijn laars wil lappen, klopt maar beter aan bij het stadsbestuur". De Wever had het later die dag, zonder Meeuws bij naam te noemen, over "iemand die bewust liegt" en "insinuaties en intentieprocessen".

Integriteit
"Integriteit is voor mij essentieel", zei van Besien gisteren. "Ik heb Tom Meeuws gevraagd om samen te zitten, want ik wil weten wat er is gebeurd. Van a tot z. Samen staat aan de kant van de Antwerpenaren, daar kan niet de minste twijfel over ontstaan. Samen staat voor eerlijkere, integere en transparante politiek en daar wijken we geen millimeter van af."

“Meer tijd voor politiek”
Meeuws laat via zijn woordvoerster dan weer weten dat hij een paar weken geleden al beslist had om zijn consulty-activiteit af te bouwen, om meer tijd te hebben voor de politiek.

Wie wordt hier beter van?
Intussen zijn de plooien tussen beide partijen gladgestreken. Maar wie wordt hier nu beter van? "Het lijkt toch Bart De Wever en zijn partij N-VA te zijn die hier wel bij vaart", klinkt het bij VTM NIEUWS-journalist Dirk Van Den Bogaert. "Want als de sp.a en Groen nu met de vinger wijzen naar De Wever in verband met zijn contacten met Land Invest, kan hij de bal gewoon terugkaatsen. Binnen Samen is de positie van Van Besien wel versterkt, maar zij zullen toch hevig de strijd moeten aangaan met N-VA."