Peter Mertens (PVDA): "Schaf ereloonsupplementen voor specialisten af"

De PTB/PVDA heeft vandaag het startschot gegeven van haar campagne voor de verkiezingen van 26 mei. In de studio van VTM NIEUWS lichtten boegbeelden Peter Mertens en Raoul Hedebouw een aantal van hun programmapunten toe. 

"Er zijn duizenden patiënten die in het ziekenhuis meer dan 5.000 euro extra betalen, omdat dure specialisten absurde ereloonsupplementen aanrekenen", zei Peter Mertens. "Van mij mogen neurochirurgen en hartspecialisten goed hun boterham verdienen, maar dat een heel kleine groep specialisten dubbel of driedubbel zoveel verdient als onze premier, dat is niet normaal. Betaal ze zoals universiteitsprofessoren, met een professor-loon, met een premier-grens als maximum, dat levert de ziekteverzekering 700 miljoen euro op."

Schaf ereloonsupplementen af
De PVDA stelt ook voor om te ereloonsupplementen niet langer toe te laten, en het remgeld bij de dokter af te schaffen, zodat iedereen gratis naar de huisarts kan.

Ook het pensioen moet aangepakt worden, aldus de voorzitter: "Er wordt gezegd dat wij een beter pensioenstelsel hebben dan in het buitenland maar de waarheid is dat onze pensioenen 40 procent lager liggen dan in de buurlanden, ook na 25 jaar sociaaldemocratische ministers van pensioenen.
De waarheid is dan een gemiddeld pensioen in ons land vandaag niet eens 1200 euro bedraagt. Hoe kun je daar nu van leven? Wij willen een pensioen van minimum 1.500 euro netto voor iedereen. Ook moet de pensioenkloof tussen vrouwen en mannen dicht.

Ook de klimaatcrisis kreeg ook een prominente plaats in het verkiezingsprogramma. "We moeten ze serieus nemen, we moeten er veel geld voor mobiliseren, en we moeten zorgen dat de factuur deze keer bij de juiste mensen aankomt."

Klimaatinvesteringsbank
"Wij willen dat de privé elk jaar 5 miljard euro investeert in de vernieuwing van haar productie. En wij willen dat er een publieke Klimaatinvesteringsbank komt, die ook elk jaar 5 miljard euro publiek geld investeert. In beter openbaar vervoer. In betaalbare hernieuwbare energie. In wetenschappelijk onderzoek. In isolatie van woningen en gebouwen. Om dat te doen zullen we moeten breken met de begrotingsdogma's van de Europese Unie.

"Geen nieuwe koolstoftaks, maar bindende normen voor grootvervuilers, en geen rekeningrijden maar eerst zorgen voor uitstekend en betaalbaar openbaar vervoer, zijn twee andere strijdpunten. 

"De kaarten voor de PVDA hebben nog nooit zo goed gelegen", besloot Mertens. "Bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn we doorgebroken in alle grote steden. In mei staan we voor onze doorbraak in het parlement."