Parlement afslanken brengt 150 miljoen op

Als de Senaat wordt afgeschaft én als het federaal en het Vlaams parlement worden afgeslankt, zou dat 30 miljoen euro per jaar of 150 miljoen euro per legislatuur kunnen opbrengen. Dat schrijft Het Belang van Limburg, op basis van berekeningen van professor Economie en Beleidsmanagement Lode Vereeck, die zelf ook in het Vlaams parlement zetelde voor Open Vld.

De Senaat afschaffen, vijftig parlementsleden minder betalen op federaal niveau en 44 minder Vlaamse parlementsleden zou maar liefst dertig miljoen euro opbrengen. 

Dat N-VA op de eerste rij staat voor een parlementair dieet, is niet verwonderlijk. Zo schrijft ook Het Belang van Limburg. Vooral grote partijen zouden namelijk bevoordeeld worden bij de zetelverdeling. Kleine partijen als Groen en Vlaams Belang zouden heel wat parlementsleden moeten inboeten. 

Zo zouden, op basis van de verkiezingsuitslagen van 2014, Kristof Calvo (Groen), Herman De Croo (Open Vld), Eric Van Rompuy (CD&V), Joris Vandenbroucke (sp.a) en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken niet meer in een parlement zetelen na zo een afslanking.