Paniek bij PS door Publifin-schandaal

De MR wil dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt naar wat er allemaal fout gelopen is in  het dossier van Publifin. De partij dreigt in te storten nu blijkt dat verschillende PS’ers bij Publifin geld kregen zonder er iets voor te moeten doen.

Paul Magnette weigerde gisteren om een Nederlandstalig interview te geven aan VTM NIEUWS over het ontslag van Waals minister van Lokale Besturen Paul Furlan. "Ik ben die kritiek over maffia enzovoort beu in Vlaanderen en dus zal ik het deze keer niet in het Nederlands zeggen, voilà”, zei Magnette geagiteerd. “Ik maak vandaag een uitzondering.”

Publifin-schandaal
De reactie van Magnette toont dat de sfeer in de Waalse regering en de socialistische partij (PS) onder het vriespunt zit. 

Paul Furlan wordt genoemd in het Publifin-schandaal, een van de grootste intercommunales van het land. Onlangs was aan het licht gekomen dat verschillende Waalse politici via Publifin royale vergoedingen hadden opgestreken zonder dat ze daar echt iets voor hadden moeten doen.

Furlan verklaarde dat hij niet op de hoogte was van de wanpraktijken, maar omdat de druk te hoog was geworden, stapte hij vandaag op.

Peiling
Het schandaal lijkt ervoor te zorgen dat de ooit zo populaire partij van Di Rupo steeds op minder steun van de kiezer van rekenen. In 2014 haalde in Wallonië de PS nog 32 procent van de stemmen. Maar peiling na peiling daalt dat. Elio Di Rupo en Paul Magnette belichamen de hoop van vernieuwing en opkuis binnen de partij. Maar door het schandaal gaan zelfs zij wankelen.