Onbelast bijverdienen dan toch uitgesteld?

De meerderheidspartij CD&V dringt aan op uitstel voor de invoering van het onbelast bijverdienen. Volgens Kamerlid Stefaan Vercamer zijn er nog te veel onduidelijkheden in de regeling. Dat schrijft De Tijd. Ook de Raad van State vindt de regeringsmaatregel discriminerend.

De regering-Michel wil Belgen vanaf volgend jaar toelaten met bepaalde activiteiten tot 6.000 euro per jaar onbelast bij te verdienen.

Discriminerend
De Raad wijst erop dat de regeling mogelijk tweemaal discriminerend is. “Eigenlijk zegt de regeling dat verscheidene van de activiteiten die onder de regeling vallen zowel door een bijklusser als door een zelfstandige of werknemer kunnen worden uitgeoefend. Volgens de regeling kan een bijklusser dat werk onbelast doen, terwijl een werknemer daarop wel belastingen en socialezekerheidsbijdragen zou moeten betalen”, klinkt het.

Daarnaast vindt de Raad van State het discriminerend dat de regeling alleen openstaat voor wie al een andere professionele hoofdactiviteit heeft - als werknemer of zelfstandige - en voor gepensioneerden. Hij vindt het discriminerend dat bijvoorbeeld huisvrouwen- of mannen of wie minder dan vier vijfde werkt niet in aanmerking komen.

Uitstel?
De sociale partners, het middenveld en een reeks professoren vrezen dan voor de gevolgen van de maatregel. CD&V wil hen tegemoetkomen. Volgens de partij zijn er nog te veel onduidelijkheden en is overleg met de sector nodig. Op basis daarvan kan worden uitgezocht voor welke activiteiten het onbelast kan worden goedgekeurd.