N-VA wil vuurwerk rond stadions bannen

N-VA heeft een voorstel ingediend waarbij vuurwerk en voetzoekers in en rond voetbalstadions verboden moet worden. Dat moet ervoor zorgen dat er minder slachtoffers met brandwonden of gehoorschade vallen.

Kamerlid Brecht Vermeulen (N-VA) stelt vast dat er de laatste tijd meer problemen zijn met voetzoekers en vuurwerk. “We kunnen niet tolereren dat mensen dit lukraak in een vak vol supporters gooien”, zegt hij. “Daarom voorziet mijn wetsvoorstel in bijkomende bevoegdheden voor de politie om pyrotechnisch materiaal te onderscheppen. In een straal van maximum 5 kilometer rond het stadion zal het gebruik en bezit hiervan ook strafbaar zijn."

Bezit strafbaar maken
In zijn voorstel voor een nieuwe voetbalwet wil N-VA-Kamerlid Brecht Vermeulen het gebruik en bezit van vuurwerk en voetzoekers rond voetbalstadions strafbaar maken. Dat moet gehoorschade en brandwonden bij omstaanders voorkomen. Tijdens de wedstrijd tussen Lierse en Beerschot-Wilrijk van vorige week bestookten de supporterclans elkaar met vuurwerkpijlen.

De N-VA'er ondervroeg de voorbije week minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon over de rellen tijdens de wedstrijd tussen Lierse en Beerschot-Wilrijk van afgelopen weekend. De minister zei dat de Voetbalcel een onderzoek is gestart. De minister is er ook voorstander van om clubs verantwoordelijk te stellen voor de gedragingen van hun supporters, zoals de UEFA dat nu al doet.