N-VA wil één bedrijf voor alle intercommunales

N-VA werkt aan een vereenvoudiging van de energie-intercommunales. Dat schrijft De Standaard. Ze wil komaf maken met de bestaande energie-intercommunales en die vervangen door één Vlaams nutsbedrijf, Fluvius. Zo zou er jaarlijks 100 miljoen euro worden bespaard.

Eén Vlaams nutbedrijf in plaats van verschillende energie-intercommunales, dat is wat N-VA wil. Operationele energiedistributiebedrijven Eandis en Infrax zouden fuseren en de kern worden van het bedrijf Fluvius. Door de samenvoeging wordt het mogelijk om in alle achterliggende distributienetbedrijven een homogene infrastructuur te creëren. "Daardoor zouden de tarieven op termijn kunnen verlagen", zegt Antwerps N-VA-schepen Koen Kennis, de architect van het plan.

Iedereen akkoord
Een fusie zou ervoor zorgen dat het huidige onderscheid tussen gemengde en zuivere intercommunales verdwijnt. Volgens N-VA is het een kwestie van politieke wil om tot één globaal nutbedrijf te komen. De fractieleiders van alle partijen laten aan VTM NIEUWS weten dat zij ook achter dit voorstel staan. Volgens sp.a en Groen opperen dat zij jaren geleden dit voorstel al hebben gedaan.

Halvering mandaten
De fusie zou betekenen dat heel wat mandaten wegvallen. Zo vallen verschillende overlegstructuren zoals Intermixt en Inter-Regies weg net zoals de financieringsintercommunales. Ook PubliPart zou verdwijnen. Volgens Kennis verdwijnen op die manier zeker driehonderd van de huidige zeshonderd tot achthonderd mandaten bij de energie-intercommunales.