N-VA houdt voorlopig lippen stijf op elkaar

De N-VA hield gisteravond een crisisvergadering in het hoofdkwartier in Brussel, maar de partijtop houdt de lippen voorlopig stijf op elkaar. Wanneer N-VA-staatssecretaris Theo Francken het pand in de Koningsstraat verliet, was het enige wat hij kwijt wilde dat hij "nog steeds staatssecretaris" is in de regering. Ook Vlaams fractieleider Matthias Diependaele hield de lippen stijf op elkaar.

Na twee dagen van topoverleg in het kernkabinet hakte premier Charles Michel de knoop gisteravond door: hij gaat naar het parlement om er steun te vragen voor het VN-migratiepact, en gaat volgende week naar Marrakesh, waar de tekst officieel wordt aangenomen.

Die twee demarches "duwen N-VA uit de regering", kondigden kopstukken eerder al aan. Maar gisteravond volgde nog geen officiële reactie, en het is ook niet zeker of die er nog komt. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken hield het bij "geen commentaar". Het enige wat hij zich wel liet ontvallen, is dat hij nog altijd staatssecretaris is.

Zwarte Piet
N-VA-voorzitter Bart De Wever zat in elk geval ook in de Koningsstraat. "Op de vergadering in Brussel hebben ze mij de Zwarte Piet gegeven.. dat kan maar smaken", schrijft hij op zijn Instagrampagina bij een foto van een chocolade ventje. Op inhoudelijke commentaar van de N-VA-kopman is het vermoedelijk wachten tot vandaag.

Iets voor 23 uur kwam Vlaams fractieleider Matthias Diependaele nog naar buiten. Ook hij hield de lippen stijf op elkaar.

Stemming
Normaal gezien wordt vanochtend in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken gestemd over twee resoluties waarin staat dat de regering het VN-migratiepact goedkeurt. De premier krijgt alvast de steun aangeboden van oppositiepartijen Ecolo/Groen en sp.a. 

Bekijk ook: