N-VA blijft tegen meerwaardebelasting

De N-VA blijft een resolute tegenstander van de meerwaardebelasting. De partij zet de puntjes op de 'i' nadat gisteren verwarring ontstond over een uitspraak van voorzitter Bart De Wever tijdens VRT-programma ‘Van Gils & Gasten’. “Wij geloven niet in de meerwaardebelasting”, klinkt het nu, “de meerwaardebelasting is een anti-Vlaamse belasting.”

De Wever zei gisteren al klaar en duidelijk dat hij een meerwaardebelasting geen goed idee vindt. Maar hij zei ook dat hij “rechtvaardige fiscaliteit een legitiem idee” vindt en hierover wil onderhandelen om tot een compromis te komen. CD&V eist al langer dat de federale regering een meerwaardebelasting doorvoert.

"Anti-Vlaams"
Maar dat N-VA de deur op een kier zet voor een meerwaardebelasting, ontkent de partij in alle toonaarden. En dat maken ze dan ook duidelijk op Twitter: “De CD&V legt de meerwaardebelasting op tafel in het kader van een rechtvaardige fiscaliteit. Wij geloven niet in de meerwaardebelasting. Uiteindelijk is het de middenklasse die die betaalt, in het bijzonder de Vlamingen. De meerwaardebelasting is een anti-Vlaamse belasting. Maar dat er in de fiscaliteit iets kan gebeuren om tot een grotere rechtvaardigheid te komen, daar zijn wij mee akkoord. En in dat opzicht willen wij hervormingen doorvoeren om tot een compromis te komen. Wat dat dan concreet is, daar gaan wij niet op in om de komende onderhandelingen niet te verzwaren.”

Eerder maakte N-VA-Kamerlid en specialist financiën Peter Dedecker al duidelijk dat een meerwaardebelasting “een anti-Vlaamse belasting” vindt. Een standpunt dat het officiële Twitterprofiel van de N-VA dus deelt. Ook Vlaams Parlementslid Annick De Ridder (N-VA) nam geen blad voor de mond.

Open Vld
Ook Open Vld zegt dat een meerwaardebelasting "quasi onbespreekbaar" blijft. "Ons standpunt is ongewijzigd", zegt Kamerlid en specialist financiën Luk Van Biesen. "Nee, nee en nog eens nee", stelt Vlaams parlementslid en ondernemer Daniëlle Vanwesenbeeck.

"Ik heb Bart De Wever gezien op Eén en de opening die hij maakte was toch bijzonder klein", zegt Luk Van Biesen. "Ik denk dat dit wordt uitvergroot." Het standpunt van de partij blijft onveranderd. "Voor ons is dit een aanslag op de essentie van onze economie, op de kleine ondernemingen."