Michel voert (voorlopig) geen besparingen door

De regering Michel kon goede cijfers voorleggen op de begrotingscontrole die ze vanmorgen voorstelde. Enkele economische meevallers zorgen ervoor dat er een buffer van ruim 550 miljoen euro kan worden voorgelegd. Toch wacht er in de zomer hoogstwaarschijnlijk een zeer moeilijke oefening.

Premier Michel bereikte gisterenavond een akkoord over de begroting en stelde die vanmorgen voor. "Er komen geen extra belastingen of besparingen", zei hij optimistisch.

Het federaal monitoringcomité had becijferd dat de regering op zoek moest naar 313 miljoen euro om de Europese doelstellingen te halen. De regering had nog een buffer van 739 miljoen en besliste om daar nog 559 miljoen van te behouden.

Meevallers
Enkele economische meevallers maakten de controle een pak makkelijker. Zo zakte de notionele interestaftrek van de vennootschapsbelasting dit jaar met 1,10 procent: bedrijven kunnen dit jaar minder aftrekken van hun belasting en dus vloeit er 325 miljoen extra naar de staat. 

Daarnaast heeft Europa beslist dat de kosten van antiterrorismemaatregelen en die voor asiel en migratie dit jaar niet in de begroting moeten. 

De economie gaat er stevig op vooruit. De regering heeft berekend dat de groei dit jaar 1,4 procent zal bedragen. Een vrij voorzichtige kijk, aangezien het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een nog forsere groei voorspelt.

Grote 'maar'
Michel benadrukte dat de regering nu ook de vruchten begint te plukken van maatregelen die ze twee jaar geleden heeft genomen. "Ook het IMF geeft België goede punten", zei Michel nog.

Goede cijfers dus, maar toch wacht er de regering nog een grote oefening over enkele maanden. In de maanden juni en juli zal Michel de begroting voor het volgende jaar moeten maken. Om die in evenwicht te krijgen zou er vier tot zes miljard moeten gevonden worden. Dat legt VTM NIEUW-journalist Jan De Meulemeester uit.