Michel fluit Marghem terug over klimaat

Premier Michel is niet opgezet met de uitspraken van minister voor Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR). "Dit is niet de positie van regering", zegt Michel. Marghem wil aan Europa vragen om de klimaatambitie voor ons land te versoepelen.

Op dit moment moet ons land de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35 procent naar beneden krijgen, maar dat is volgens de minister te veel. "De Europese Commissie houdt te weinig rekening met het feit dat we een transitland zijn met veel buitenlands vrachtverkeer én met veel verouderde gebouwen", zegt Marie-Ange Dhondt, de woordvoerster van de minister.

Trump
De plannen van Marghem lokten meteen veel reacties uit. Zo wordt erop gewezen dat de Belgische regering vorige week nog bij monde van premier Michel scherpe kritiek had toen de VS uit het Klimaatakkoord van Parijs stapte. Ook Marghem was op Twitter hard voor Trump, maar lijkt nu zelf toch ook een beetje haar kar te keren.

Premier
Premier Michel fluit minister en partijgenoot Marghem meteen terug. "Dit is niet de positie van de regering. We weten dat het gaat om zeer ambitieuze klimaatdoelstellingen, maar we zullen er alles aan doen om die doelstellingen ook te halen", zegt hij via zijn woordvoerder aan Belga.

Ook de oppositie haalt fors uit naar Marghem. "We wisten al dat klimaat niet de grootste prioriteit was van deze regering, maar dit is zeven bruggen te ver. Solliciteert Marghem voor een plaatsje naast Trump", vraagt Calvo zich af.

Lees ook: Klimaatambities België niet haalbaar