Mars tegen komst Francken naar VUB

Op de Esplanade van de campus van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) vond vanmiddag een protestmars plaats tegen de komst van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die geeft er een lezing gaf. De protestmars van enkele studenten krijgt de steun van Jong Socialisten VUB, Globe Aroma en Comac, de studentenbeweging van PVDA.

De mars wil zich uitspreken tegen de komst van Francken, tegen racisme en voor mensenrechten. Zo bieden de actievoerders weerwoord aan het discours van staatssecretaris Francken.

"Francken schendt de mensenrechten"
"Francken verspreidt overduidelijk racisme, het gaat van #opkuisen tot recent nog 'Arabische jongeren en stenen...'", zegt initiatiefneemster Naomi Stocker. "Bovendien ondermijnt Francken de mensenrechten, en erger nog, hij schendt ze."

"Met heel de Soedanaffaire, waarbij vluchtelingen teruggestuurd werden op risico van folteringen, schendt hij artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Iedereen die kritiek uit op zijn beleid wordt bovendien gecriminaliseerd. Kijk maar naar Unia en Artsen Zonder Grenzen."

Inleiding door de rector
Dat VUB-rector Caroline Pauwels de lezing van de staatssecretaris zal inleiden, vinden de actievoerders een fout signaal. Ze vinden dat de VUB zich "te gedienstig" opstelt tegenover een politieke machthebber onder het mom van de vrijheid van meningsuiting. Pauwels zelf liet gisteren weten zich onder druk gezet te voelen om de lezing niet te laten doorgaan.

 

Vorig jaar was er ook al een lezing van Theo Francken gepland, maar die kon niet doorgaan omdat er zoveel protest was van linkse studentengroepen.