Magnette weigert Nederlands: "Ik ben het beu"

De heisa rond de affaire-Publifin zit Waals minister-president Paul Magnette (PS) duidelijk hoog. Magnette wilde vanmiddag aan VTM NIEUWS geen interview in het Nederlands geven. “Ik ben die kritiek van Vlaanderen over maffia enzovoort beu…”, aldus een geërgerde Magnette.

Het was VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert die Paul Magnette vanmiddag om een reactie vroeg over het ontslag van Waals minister van Lokale Besturen Paul Furlan. De vraag werd in het Nederlands gesteld, maar Magnette ging verder in het Frans, waarop Van den Bogaert hem onderbrak.

“Nee, ik doe het niet in het Nederlands, maar in het Frans. Ik ben die kritiek over maffia enzovoort beu in Vlaanderen en dus zal ik het deze keer niet in het Nederlands zeggen, voilà”, zei Magnette geagiteerd. “Ik maak vandaag een uitzondering.”

Publifin-schandaal
De reactie van Magnette toont dat de sfeer in de Waalse regering en de socialistische partij (PS) onder het vriespunt zit. 

Paul Furlan wordt genoemd in het Publifin-schandaal, een van de grootste intercommunales van het land. Onlangs was aan het licht gekomen dat verschillende Waalse politici via Publifin royale vergoedingen hadden opgestreken zonder dat ze daar echt iets voor hadden moeten doen. Furlan verklaarde dat hij niet op de hoogte was van de wanpraktijken, maar omdat de druk te hoog was geworden, stapte hij vandaag op.

"Kapitale blunder"
Volgens politicoloog Nicolas Bouteca is de beslissing van Magnette geen verstandige keuze. "Voor een partij die het communautaire dossier op de achtergrond wil houden, is dit toch wel een kapitale blunder", zegt hij op Twitter.

Bekijk ook: