Laurette Onkelinx stopt met politiek

Laurette Onkelinx (PS) stopt in 2019 met politiek. Dat heeft ze aangekondigd op een persconferentie in de Kamer. "Het is tijd voor iets anders", zei een zichtbaar ontroerde Onkelinx. Dat betekent ook dat ze niet meer zal deelnemen aan de verkiezingen van 2019. Ze blijft tot die tijd wel voorzitter van de Brusselse federatie.

Onkelinx kondigde haar afscheid in tranen aan. "Ik zit al dertig jaar in de politiek, maar nu heb ik zin in iets anders. Ik wil het laatste hoofdstuk van mijn politieke leven schrijven. Ik wil het schip niet verlaten als het in moeilijkheden is, maar de feiten van afgelopen zomer hebben het proces versneld", aldus Onkelinx.

Ze benadrukte wel dat ze een militant blijft en wil de PS achter de schermen nog leiden in de campagne voor de lokale en parlementsverkiezingen in 2018 en 2019. Ze stopt nu al als fractieleidster in de Kamer.

(Lees verder onder de video)

Samusocial
De partij van Onkelinkx kwam deze zomer in het oog van de storm terecht na het schandaal rond de daklozenorganisatie Samusocial. Bestuurders van de vzw ontvingen de voorbije jaren zitpenningen als vergoeding voor vergaderingen die meer dan waarschijnlijk nooit plaatsvonden.

Zo bleken Brussels burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta, beiden PS-politici, elk 15.000 tot 19.000 euro per jaar op te strijken. Waar het geld voor die vergoedingen vandaan kwam, is niet duidelijk. De heisa die één en ander veroorzaakte, leidde tot het ontslag van zowel de OCMW-voorzitster als de burgemeester en een politieke crisis binnen de Brusselse meerderheid.

Imago besmeurd
Nu rijst de vraag of het ontslag van Onkelinx te maken heeft met het Samusocial-schandaal. “Toen het graaischandaal rond Mayeur naar buiten kwam, bleef Onkelinkx hem verdedigen", zegt VTM NIEUWS-journalist Wouter De Boer. "Dat heeft haar zeker imagoschade toegebracht. Het heeft haar en haar partij besmeurd, dat werd vorige week nog is duidelijk in De Grote Peiling. In de lijst van populairste politici in Wallonië tuimelde Onkelinkx van plaats vijf naar plaats zestien."