Dossier #STEM2018

Kritiek op keuze CD&V voor ultraorthodoxe jood

De Antwerpse CD&V geeft bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober de negende plaats op de lijst aan Aron Berger, een ultraorthodoxe jood. Dat zegt Joods Actueel, en wordt door Berger bevestigd aan VTM NIEUWS. Op die keuze komt kritiek, ook binnen de CD&V zelf. 

CD&V-lijsttrekker Kris Peeters wil het nieuws voorlopig niet officieel bevestigen, maar laat weten dat hij morgen meer tekst en uitleg over de lijstvorming zal geven tijdens een bezoek aan enkele joodse instellingen. Het zou de eerste keer zijn dat een chassidische jood op een lijst staat in Antwerpen.

Berger is 42 jaar en zegt aan Joods Actueel dat hij deel uitmaakt van een "echte sinjorenfamilie" die al vier generaties verankerd is in Antwerpen. In zijn gemeenschap is hij onder meer bekend voor zijn vrijwilligerswerk bij de sociale hulporganisatie De Centrale. Hij geeft ook al jaren inburgeringslessen.

Opmerkelijk is dat Berger zegt te zullen vasthouden aan zijn religieuze principes, zoals het ritueel slachten van dieren en het weigeren om een hand te geven aan andere vrouwen uit respect voor zijn eigen echtgenote. CD&V zou daar begrip voor tonen.

Waarom op lijst?
De Antwerpse CD&V zet Berger op de lijst om de stemmen van de joden in de stad te winnen, zegt VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert. “Het is de strijd om de 20.000 joden in Antwerpen. Peeters hoopt hun stem te krijgen en ze zo van Bart De Wever af te snoepen. Maar dit dreigt een boemerang te worden die in hun eigen gezicht gaat ontploffen.”

(Lees verder onder de video)

Storm aan kritiek
De keuze voor Berger blijft namelijk niet onbesproken. "De gelijkheid van vrouw en man gaat boven élk geloof. Zonder onderscheid. Daar hebben we voor gevochten, daar komen we samen voor op. Mannen en vrouwen werken hier samen, leven hier samen, sporten hier samen, nemen hier samen de bus én schudden elkaar de hand", schrijft Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten bijvoorbeeld op Twitter.

En ook binnen de eigen rangen klinkt er kritiek. Zo tweet onder meer CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert: "Wie geen hand wil geven aan vrouwen, hoort niet op de lijsten van @cdenv omdat dit in strijd is met de basiswaarden van de partij. #genderequality". 

De partij is zich nu al de hele ochtend aan het beraden over hoe ze dit gaan oplossen, zegt Van den Bogaert. “Er is dan ook een heuse storm losgebarsten. Kris Peeters en Wouter Beke zitten in topberaad, maar dat heeft voorlopig niets opgeleverd."

(Lees verder onder de video)

Niet blindstaren
Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, vindt dat men zich niet mag blindstaren op dat ene element. "Dat is een onderdeel van de cultuur van de ultraorthodoxe joden. Ze leggen die regels ook niet op aan anderen. Het heeft niets te maken met discriminatie, maar met de regels van hun geloof", aldus Freilich in ‘De Ochtend’. 

Foto: Joods Actueel