Kritiek op Bracke neemt toe

De druk op Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) wordt steeds groter. Bracke stapte gisteren op uit de adviesraad van Telenet, nadat bekend raakte hoeveel geld hij daar verdiende. Sindsdien klinkt de kritiek uit alle hoeken steeds luider en er wordt in vraag gesteld of Bracke nog wel kan functioneren als Kamervoorzitter.

Fractieleiders voor de oppositie Kristof Calvo (Groen) en Meryame Kitir (sp.a) stellen zich alvast vragen bij de rol van Bracke. "Zeker in deze tijd heeft de Kamer nood aan een voorzitter die ietwat boven het gewoel staat en aan wiens integriteit we niet hoeven te twijfelen", aldus Calvo.

"Elke vogel zingt zoals hij gebekt is en niemand verbiedt Bracke om stevig oppositie te voeren in Gent. Maar zijn optreden de laatste uren en dagen is echt weinig fraai. Wij gaan dit straks ook aankaarten want wij zijn daar zeer bezorgd over. Nu onze democratie toch wat in woelige tijden verkeert, hebben we een Kamervoorzitter nodig die aan de kar trekt en weet te verenigen", legt Calvo uit. Calvo hoopt dat ook de andere fracties een duidelijk signaal geven aan Bracke.

Kitir
En dat antwoord blijft niet uit. Meryame Kitir (sp.a) vindt dat Bracke zijn handen al vol genoeg heeft. "Hij moet de Kamer runnen. Eén persoon, één mandaat is voor ons genoeg." Nochtans combineerde collega-socialist Peter Vanvelthoven het voorzitterschap ook al. "Peter stopte daar vorig jaar mee en daarna hebben we gekozen voor: één persoon, één mandaat", verduidelijkt Kitir.

Termont haalt uit
Gisteren leek er nochtans niets aan de hand voor Bracke. Op de Gentse gemeenteraad bleef hij volhouden dat hij niet zou zeggen hoeveel hij verdiende, en vuurde zijn aanvallen op de Gentse coalitie verder af. Daniël Termont had echter een troefkaart achter de hand en wist de vergoedingen van Bracke bij Telenet openbaar te maken. "Je krijgt 12.000 euro voor niets. Jij voert uit, wat jij ons verwijt", roept Termont.

Voor Bracke is het genoeg en hij laat via Twitter weten dat hij uit de adviesraad stapt. Termont haalt daarop nogmaals keihard uit. "Voel je nu wat Tom (Balthazar nvdr.) zaterdag heeft gevoeld? Nee? Dan bent u geen mens!", bijt Termont.

Eigen partij
Maar ook uit eigen partij klinkt er kritiek. Gewezen Vlaams parlementslid Jan Hofkens (N-VA) is niet mals voor de rol van partijgenoot Siegfried Bracke in het Publipart-verhaal. "De N-VA heeft altijd geprobeerd op een andere manier aan politiek te doen en de partij doet dat ook. Maar dit doet daar afbreuk aan", zegt een ontgoochelde Hofkens. Op Twitter reageerde Hofkens zeer hard op de tweet van Bracke.

De Roover
N-VA-fractieleider Peter De Roover denkt dan weer dat Kamervoorzitter Siegfried Bracke een "correct besluit" genomen heeft om zijn functie bij Telenet neer te leggen, gezien de commotie die er rond ontstaan is. Hij benadrukt wel dat het om een mandaat ging dat niet betaald werd met belastinggeld. "Siegfried heeft vastgesteld dat, binnen de commotie, het zijn geloofwaardigheid zou aantasten indien hij daarmee doorging. En dan heeft hij, denk ik, een correct besluit genomen", zei De Roover.

De druk zou ook gevolgen kunnen hebben voor Bracke als lijsttrekker voor de N-VA in Gent. Gents Gemeenteraadslid voor N-VA zegt echter dat er nog geen gesprekken over het lijsttrekkerschap in Gent zijn gevoerd.

Bekijk ook: