Koning verlengt opdracht informateurs tot 1 juli

Koning Filip heeft de opdracht van de informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders verlengd tot maandag 1 juli. De informateurs zullen verder werken aan de vorming van een federale regering en dit zo snel mogelijk, meldt het paleis maandagnamiddag nadat de vorst beide politici in audiëntie had ontvangen.

De informateurs hebben de afgelopen anderhalve week een tweede reeks ontmoetingen gehad met voorzitters van alle partijen die op dit moment een rol kunnen spelen om te proberen een federale regering te vormen. Ze spraken ook met de verantwoordelijken voor de coalitiegesprekken in de gewesten en gemeenschappen.

De komende twee weken zullen de gesprekken met die partijen gaan over de begroting, het sociaal overleg, de arbeidsmarkt, de koopkracht, het klimaat, de armoedebestrijding, en het beleid voor een aantal grote federale departementen zoals veiligheid, pensioenen en migratie. Ze wezen er ook op dat ons land in oktober zijn begroting voor volgend jaar moet indienen bij de Europese instellingen.