Jambon scherp: "Madrid ging te ver, waar blijft Europa?"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) toont zich erg scherp voor Spanje en Europa in de Catalaanse crisis. "Madrid ging te ver, waar blijft Europa?", zei hij in de studio van VTM NIEUWS. “Vreedzame mensen ineenkloppen en regeringsleden in de gevangenis steken. Ik stel mij daar vragen bij." Het is de eerste keer dat Jambon reageert op de politieke situatie in Catalonië. Hij verwacht nu dat Europa een "oordeel" velt.

De minister uit felle kritiek op Spanje ondanks de diplomatieke gevoeligheden die spelen. "Er zijn verschillende kanten aan het hele verhaal. Er is het proces naar onafhankelijkheid, er is de gerechtelijke afhandeling, maar er is ook de manier van optreden van Spanje. Daar heb ik mijn vragen bij", zegt Jambon.

"Vreedzame mensen ineenkloppen, regeringsleden die in de gevangenis gestoken worden,... Wat hebben zij verkeerd gedaan? Zij hebben het mandaat uitgevoerd dat ze van hun kiezers gekregen hebben. Ik stel mij daar dus zeker vragen bij en ik vraag mij af waar Europa in dit verhaal zit. Dit gebeurt in een Europese lidstaat en het is langs alle kanten oorverdovend stil." 

De minister verwacht nu dat Europa een "oordeel" velt. "Moest hetzelfde zich voordoen in Polen of Hongarije, dan zouden we heel wat andere reacties krijgen."

Publieke uitspraken
Jambon herhaalde tijdens het gesprek meermaals dat binnen de federale regering is afgesproken om geen publieke uitspraken meer te doen over het lot van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. Die zaak is volledig in gerechtelijke handen. Het weerhield Jambon echter niet om forse vraagtekens te zetten bij de opstelling van de "Spaanse staat" in het conflict met de afgezette Catalaanse regering.

De vicepremier vindt dat de internationale gemeenschap in elk geval "een oogje in het zeil moet houden" om te verzekeren dat Puigdemont en de andere aangeklaagde ministers "een correct proces" krijgen. "Je hebt het Spaans recht, maar ook het internationaal recht, het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens en al die dingen. En die staan boven het recht van een lidstaat."