Jambon: "Geen transmigranten meer op snelwegparkings"

Het aantal transitmigranten op snelwegparkings is tot nul herleid. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) deze middag gezegd in de studio van VTM NIEUWS. "Begin deze week werden er zo'n 70 migranten aangetroffen op de parkings, nu is dat aantal tot nul herleid", aldus Jambon. In de loop van volgende week zullen ook privébewakingsfirma's ingezet worden op de snelwegparkings. 

Begin deze week ontplooide Jambon een actieplan om de smokkel van illegale transitmigranten aan banden leggen. Er volgden extra controles van vijf snelwegparkings richting de kust, van zonsondergang tot zonsopgang. "Begin deze week werd nog een zeventigtal mensen aangetroffen op die parkings, tegen het einde van de week is dat tot nul herleid", aldus Jambon. Hij wil daarmee niet zeggen dat het probleem opgelost is.

Controles op treinen en bussen
"Ondertussen zijn we ook controles aan het doen op treinen en bussen. Ons actieplan zal heel wendbaar optreden over de verschillende parkings en vervoersmodi. Mensensmokkelaars zoeken de weg van de minste weerstand en dan zie je dat het probleem zich verplaatst. Die migranten zijn dus niet in rook opgegaan, maar het is ook niet per se noodzakelijk dat de mensensmokkelaars via ons land passeren om naar Engeland te gaan."

Privébewakingscamera's
In de loop van volgende week zullen ook privébewakingsfirma's ingezet worden op de snelwegparkings. "Die zullen elke nacht vijf parkings bewaken in nauw contact met de politie. De plaatsen waar zij staan wordt beslist in samenspraak met de politie. Zij doen bewakingsopdrachten, vanaf er een politieoptreden moet zijn, verwittigen ze de politie."