Iedereen roept om ontslag van Mayeur

De druk op de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) neemt langs alle kanten toe. De Brusselse sp.a eist zijn ontslag "of we stappen uit het Brusselse stadsbestuur". Vanmorgen nog vroeg partijgenoot Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels gewest, zich af of Mayeur niet beter opstapt als burgemeester. Ook Ecolo, Groen, Open Vld, CD&V en Vlaams Belang vragen zijn ontslag.

Brussels sp.a-minister Pascal Smet wil dat Mayeur de komende uren zijn verantwoordelijkheid opneemt. Hij kondigt bovendien aan dat zijn partij opstapt uit het Brusselse gemeentebestuur als Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta hun ontslag niet indienen.

"De situatie is onaanvaardbaar en moreel verwerpelijk", laat Smet weten. "Er is verder onderzoek nodig, maar ze moeten weg", aldus de Brusselse minister.

Groenen
Ook Ecolo-voorzitster Zakia Khattabi en haar collega van Groen, Meyrem Almaci, roepen Mayeur op om ontslag te nemen. "De Brusselaars verdienen het om met evenveel egards te worden behandeld als zijn kameraden”, zegt Khattabi. Ze wijst daarmee op de beslissing van de Brusselse PS-burgemeester om een stap opzij te zetten bij alle instanties van zijn partij.

"Geen ontslag betekent het failliet van de PS", vult Almaci aan. "Je kan niet uitleggen dat je jezelf verrijkt met geld dat is bestemd voor daklozen." De groenen willen bovendien dat de “onrechtmatige zitpenningen” terugbetaald worden. Ze zullen een motie indienen voor de opmaak van een mandaten- en vergoedingenkadaster binnen de stad Brussel.

Eer aan zichzelf
Net als sp.a en de groenen, vraagt ook Open Vld het ontslag van Mayeur als burgemeester. De Vlaamse liberalen, die mee de meerderheid vormen in Brussel, vinden dat “evident”. Open Vld benadrukt bovendien dat de onderzoekscommissie er nog steeds moet komen. “Het probleem is immers niet opgelost met een ontslag”, klinkt het.

Ook CD&V wil dat Mayeur de eer aan zichzelf houdt. "Er is een enorme vertrouwensbreuk tussen de inwoners van de Stad Brussel en burgemeester Mayeur. Ik vraag daarom opnieuw dat Yvan Mayeur de eer aan zichzelf houdt en aftreedt als burgemeester", zegt Brussels CD&V-staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Bianca Debaets.

Uit Samusocial
Gisteravond besloot Mayeur al, samen met alle bestuursleden van de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial, om hun ontslag in te dienen. Die beslissing komt er na beschuldigingen over hoge zitpenningen. Daarnaast besloot het bestuur ook om in de toekomst geen zitpenningen meer te geven en de organisatie om te vormen naar een publieke vzw.

De raad van bestuur laat eveneens weten dat het zijn volledige medewerking verleent aan het onderzoek van de Brusselse regering en dat alle nodige documenten zullen worden overgemaakt.

Het bestuur van de Brusselse vzw was gisteren samengekomen om de crisis te bespreken die de afgelopen dagen rond Samusocial was ontstaan. De vzw kwam in opspraak na beschuldigingen dat de bestuursleden riante vergoedingen hadden opgestreken. Zo zouden Brussels burgemeester Yvan Mayeur en Peraïta in 2016 respectievelijk 16.800 en 17.080 euro aan zitpenningen hebben opgestreken.

Verzonnen vergaderingen?
De kwestie rond de vergoedingen van Mayeur en Peraïta veroorzaakte heel wat politieke en maatschappelijke verontwaardiging en leidde gisteren tot de oprichting van een onderzoekscommissie. De oppositie vroeg dinsdag al om het ontslag van Mayeur.

Enerzijds leeft de verontwaardiging bij zowel oppositie als coalitiepartners over de te hoge vergoedingen, het gaat om 140 euro per zitting. Daarnaast zouden ze ook zijn vergoed voor vergaderingen die niet eens hebben plaatsgevonden. Dat moet blijken uit een doorlichting van de daklozenorganisatie door de Brusselse regering, die vandaag wordt voorgesteld.

Bekijk ook: