Grote Peiling: Sp.a in vrije val in Vlaanderen

De sp.a haalt nog maar amper 11 procent van de Vlaamse stemmen, als het nu verkiezingen zouden zijn. Dat zegt De Grote Peiling van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir. De socialisten worden zo de vijfde partij in Vlaanderen en blijven op een haar na groter dan Vlaams Belang.

Het blijft steeds slechter gaan met de socialisten: waar de partij in 2003 nog bijna 24 procent binnenhaalde, was dat bij de verkiezingen van 2010 (15 procent) en 2014 (14,1) al heel wat minder. In de vorige Grote Peiling scoorde de partij van Crombez nog 12,2 procent en nu is dat een schamele 10,9.

Groen profiteert van het verlies van de socialisten. De groenen steken sp.a zelfs voorbij en worden met 13,2 procent de derde partij van Vlaanderen. Een andere opvallende stijger in het Vlaamse landschap is Vlaams Belang. De partij haalt opnieuw 10,4 procent, en verdubbelt zo bijna haar score van de vorige verkiezingen. De winst van het Vlaams Belang gaat niet ten koste van de N-VA, want de Vlaams-nationalisten blijven de onbetwiste nummer een in Vlaanderen met 29,5 procent van de stemmen. In 2014 haalde de partij nog 32,4 procent.

PS nog net grootste
Opvallend resultaat in Brussel. Daar in Brussel houdt de PS stand, ondanks de schandalen van de afgelopen maanden en de rellen in de hoofdstad. Tegenover 2014 verliest de partij wel zeven procent, maar blijft met 17,6 procent de grootste partij. De MR krijgt daarentegen een fors pak slaag en haalt nog slechts 16,5 procent. DéFI gaat wel fors vooruit en de partij van Mangain vervolledigt de top-3 in Brussel (15,8 procent). Opvallend is de groei van N-VA in onze hoofdstad. In De Grote Peiling haalt N-VA 6,1 procent en is zo fors groter dan de andere Vlaamse partijen, die amper twee procent van de kiezers kunnen binnenhalen.

PTB derde Waalse partij
In Wallonië zet de tendens van de vorige Grote Peiling zich voort. De PS moet nog wat meer kiezers afstaan aan de communistische PTB-GO! En blijft met 19,5 procent maar net groter dan de partij van Raoul Hedebouw (18,9). MR loopt nog wat verder uit op de PS en is met 22,1 procent de grootste in het zuiden van het land.

Peilingen zijn geen wetenschappelijk onderbouwde voorspellingen, en vaak alleen maar een momentopname, die beïnvloed wordt door de actualiteit en recente gebeurtenissen. Ze schetsen dus alleen maar hoe de politieke kaarten vandaag liggen. Door de foutenmarges focussen we vooral op significante schommelingen en verschuivingen, niet alleen op de cijfers zelf.