Groen legt bestaan kartel in handen van leden

De Gentse afdeling van Groen legt de beslissing over het voortbestaan van het kartel met sp.a in handen van de leden. Ondertussen hebben beide partijen een reeks afspraken gemaakt over publieke mandaten. En in de zoektocht naar een nieuwe sp.a-lijsstrekker haakt Freya Van den Bossche af.

Vandaag was er overleg tussen de kartelpartners om hun mogelijke toekomst te bespreken. Het ontslag van Balthazar heeft de Gentse politiek overhoop gehaald, Groen nam in de PubliPart-affaire meteen ferme stelling in, onder andere tegen alle betrokken schepenen. En dus ook tegen Balthazar.

Afspraken
Maar over de toekomst van het kartel is de partij er nog niet uit. De partij vraagt nu eerst meer uitleg over de Publi-affaire en wil zich pas daarna, via de leden, uitspreken over het kartel. Toch zijn er al een aantal afspraken gemaakt met sp.a. Zo moet de stad Gent snel uit PubliLec en de dochteronderneming PubliPart stappen. Toekomstige mandaten kunnen opgenomen worden zonder vergoeding.

Bovendien sluit het Gentse kartel zich aan bij wat sp.a-voorzitter John Crombez vanmorgen al vroeg: volledige transparantie over alle mandaten en bijhorende vergoedingen. Die vergoedingen mogen niet meer dan 130% bedragen van de basiswedde van schepenen of burgemeester.

Van den Bossche niet
Ondertussen moet sp.a in Gent op zoek naar een nieuw kopstuk. De naam van voorzitter John Crombez viel zelfs, maar die ontkrachtte dat vanmorgen. En ook Freya Van den Bossche mag geschrapt worden. Aan VTM NIEUWS laat ze weten dat ze “beschikbaar is voor de partij”, maar niet als lijsstrekker.