Gatz wil geen erediensten op VRT

Als het van minister van Media Sven Gatz (Open Vld) afhangt, stopt de VRT in de toekomst best met het uitzenden van religieuze erediensten. Hij wil daarover in gesprek gaan met de openbare omroep bij de geplande tussentijdse evaluatie van de beheersovereenkomst na nieuwjaar. Dat heeft Gatz in het Vlaams Parlement gezegd. De VRT reageert "verwonderd" op de uitspraken van Gatz.

De openbare omroep maakte vorige week bekend dat het voortaan ook twee islamitische erediensten per jaar zal uitzenden. Die islamitische erediensten komen naast de bestaande rooms-katholieke erediensten en de erediensten van de andere erkende religies in ons land.

Takenpakket
Maar het uitzenden van religieuze erediensten hoort volgens mediaminister Sven Gatz "niet tot de kerntaken en ook niet tot de autonomie beslissingsbevoegdheid" van de VRT. Volgens de Open Vld-minister verdienen de verschillende levensbeschouwelijke strekkingen, waaronder de verschillende religies, zeker hun plaats bij de openbare omroep. "Maar in de beheersovereenkomst was afgesproken om de verschillende levensbeschouwingen te integreren in het redactionele aanbod van de openbare omroep. Een eredienst uitzenden is geen redactioneel programma", aldus Gatz.

De minister wil daarom de geplande tussentijdse evaluatie van de beheersovereenkomst van de VRT aangrijpen om de kwestie aan te kaarten bij de VRT. De kwestie zal wellicht ook voer voor discussie zijn binnen de Vlaamse meerderheid.

Discussie meerderheid
Zo behoort het uitzenden van erediensten volgens CD&V-parlementslid Karin Brouwers tot de "decretale vrijheid" van de VRT. "We gaan toch niet naar een staatstelevisie gaan waarbij we zeggen wat er al dan op tv mag komen?", aldus Brouwers.

En ook volgens N-VA zit er een zekere logica in de keuze van de VRT om ook de islamitische eredienst aan bod te laten komen naast de andere erkende religies. Maar volgens parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) is het dan wel belangrijk dat de eredienst in het Nederlands verloopt en dat de VRT daar ook op toeziet.

VRT: "Verwonderd"
Luc Van den Brande, voorzitter van de Raad van Bestuur van de VRT, is "verwonderd" over de verklaringen van minister Gatz. "De Beheersovereenkomst ondertekend tussen de VRT en de minister is nochtans duidelijk", zegt hij. "Levensbeschouwelijke strekkingen worden geïntegreerd in het aanbod van de publieke omroep en de VRT organiseert structureel overleg met de vertegenwoordiging van de levensbeschouwelijke strekkingen."

Volgens Van den Brande "rekent de VRT het dan ook tot zijn opdracht om hier invulling aan te geven en wenst bijkomende inspanningen te doen, in overleg met de levensbeschouwelijke strekkingen, om dit aanbod te verruimen en zo bij te dragen tot extern pluralisme als bijdrage tot samenleven in wederzijdse openheid en  respect. Het uitzenden van erediensten behoort daartoe."

"Geen evaluatie voorzien"
"In tegenstelling tot wat de minister beweert is er ter zake geen enkele evaluatie voorzien in de lopende beheersovereenkomst. De onafhankelijke programmering van de VRT als openbare omroep dient ook in deze gerespecteerd te worden", zegt Van den Brande.