Francken reageert op lingeriebericht: “Ik wou holebi’s niet viseren”

“Ik wou holebi’s helemaal niet viseren. Dat was absoluut niet de bedoeling” reageert Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) aan VTM NIEUWS na zijn ophefmakende Facebookpost van vorige week. "Mannen die zich schminken, die hun wenkbrauwen epileren, die lingerie dragen, die een sacoche dragen, die zwanger worden... draait de wereld door of ligt het gewoon aan mij?", schreef hij toen.

Francken postte het bericht vorige week naar aanleiding van een artikel in de Nederlandse krant De Telegraaf. Daarin wordt besproken hoe er lingerie voor mannen bestaat en hoe mannen zich daar sexy in voelen. 

(Lees verder onder de Facebookpost)

Francken reageert nu voor het eerst uitgebreid op de Facebookpost. “Het was gewoon een opinie die ik had”, klinkt het. “Ik vind dat er heel wat media-aandacht gaat naar bepaalde zaken die, laten we zeggen, randverschijnselen zijn in de maatschappij. Daar wordt heel veel aandacht aan besteed en ik vind dat niet altijd even nuttig. Maar soit, iedereen doet maar zijn eigen ding", klinkt het.

Kwaad bloed
De post zette heel wat kwaad bloed op sociale media, maar ook holebivereniging Çavaria reageerde geschokt en eiste excuses van de staatssecretaris. "Hij gaat uit van een heel traditionele visie van wat een man of vrouw hoort te zijn", zei de woordvoerder van Çavaria, Jeroen Borghs, aan VTM NIEUWS. "Dat leidt tot een verdeling in de maatschappij tussen 'normale' en 'abnormale' mensen en dat is iets waar wij absoluut niet mee akkoord kunnen gaan."

Zuhal Demir
Maar ook partijgenote Zuhal Demir, federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen, reageerde op het Facebookbericht. "Iemands seksuele identiteit is een individuele vrijheid die je op je eigen manier beleeft en waar niemand anders zaken mee heeft", reageerde ze in een tweet. "Blijf vooral het ondergoed kopen waar je goed in zit."

(Lees verder onder de tweet)

Nadien tweette Demir ook een foto van Iggy Pop met daarbij "Ik schaam me niet om 'als een vrouw' gekleed te zijn, omdat ik niet vind dat het beschamend is om een vrouw te zijn".

(Lees verder onder de tweet)

Geen expliciete excuses
“Dat was niet mijn bedoeling", legt Francken uit. "Maar voor de rest heb ik daar niet op te reageren. Ik heb de post verwijderd en daarmee is de kous af.”