Emotionele Schauvliege neemt ontslag als minister van Leefmilieu

Vlaams minister van Natuur, Landbouw en Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) biedt haar ontslag aan uit de Vlaamse regering. Dat kondigde ze aan op een persconferentie.“Ik heb een niet gecontroleerd gerucht voor waar aangenomen”, zei een zwaar aangeslagen Schauvliege in tranen. “Het is moeilijk om in die omstandigheden te blijven functioneren als klimaatminister. Toch kan ik mooie resultaten neerleggen.”

Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke en Vlaams vicepremier Hilde Crevits zijn er grenzen overschreden in de manier waarop Schauvliege is aangepakt de voorbije dagen. “Die niet ophoudende stroom aan sms’en, dat heb ik nog nooit gezien. Hier zijn echt grenzen overschreden”, zei Crevits. Beke bevestigde dat haar partij nog altijd het vertrouwen in haar behoudt, maar zelf gaf ze aan dat haar positie onhoudbaar was geworden. “Er wordt haar niets persoonlijk aangerekend, maar op een bepaald moment begint het om je persoon te draaien.”

Staatsveiligheid
Schauvliege kwam onder vuur te liggen na een toespraak waarin ze het klimaatprotest van de afgelopen weken afdeed als een georganiseerd complot tegen haar. Vooral de uitspraak dat “de Staatsveiligheid dat heeft bevestigd”, waarvan ze vanmorgen moest toegeven dat die niet klopte, maakte dat ontslag bijna onvermijdelijk was.

Vanmiddag nam CD&V-voorzitter Wouter Beke het op voor Schauvliege. “Minister Schauvliege heeft tekst en uitleg gegeven, ze heeft zich ook geëxcuseerd. Dat is iets wat in de politiek niet vaak gedaan wordt als er een fout gemaakt wordt”, zei hij na overleg met de CD&V-fractie. Toch werd er deze namiddag nog verder overlegd over de positie van de minister. Oppositiepartij Groen vroeg formeel om haar ontslag.

Lijsttrekker
De partijtop moest kiezen of ze Schauvliege zou laten aanblijven en haar duidelijk beschadigd de verkiezingscampagne in liet gaan, of dat ze haar op minder dan vier maanden voor de verkiezingen zou slachtofferen. Volgens Wouter Beke kan Schauvliege wel lijsttrekker blijven van CD&V. 

De partij zat duidelijk gewrongen met de moeilijke keuze. Er viel zowel begrip als onbegrip te noteren bij de parlementsleden van CD&V. Schauvliege verklaarde haar uitschuiver vanmorgen door te zeggen dat ze al enkele weken onder immense druk stond en een hele hoop bagger over zich heen heeft gekregen. Haar frustratie zou het zaterdag bij de toespraak voor het Algemeen Boerensyndicaat even hebben overgenomen.

Binnen CD&V viel te horen dat Schauvliege effectief honderden mails en berichten heeft gekregen en daar duidelijk onder de indruk van was. “Vermoedelijk is ze daardoor eventjes gebroken. Maar dat neemt niet weg dat ze die uitspraak nooit had mogen doen.” Anderen waren niet zo mild. “Hoe kom je erbij om zoiets te zeggen?”, klonk het bij meerdere CD&V-parlementsleden.