Dubbele nationaliteit? "Cruciaal voor identiteit"

N-VA fractieleider Peter De Roover lanceerde gisteren opnieuw een ballonnetje om de dubbele nationaliteit af te schaffen. “Je stelt vandaag vast dat vele Turkse politici België beschouwen als een Turks kiesdistrict en ik heb daar toch wel ernstige problemen mee”, zei hij gisteren. Maar die dubbele nationaliteit lijkt heel wat Turkse Belgen na aan het hart te liggen. “Het is een deel van onze cultuur en identiteit”, klinkt het. 

“Ze hebben meer politieke rechten dan u en ik", benadrukte de fractieleider. "Maar dat maakt ons niet meer dan andere inwoners", repliceert Burak Ali Celiköz, een Gentse student met Turkse roots. "We willen niet de dupe worden van de internationale politiek." Het gaat volgens de jongeren die voor de camera reageren meer dan over een papiertje of stemrecht. "Het bepaalt onze identiteit", zegt Hüyseyin Avsar. "In België zijn we Turken, in Turkije zijn we Belgen." 

Maar de dubbele nationaliteit lijkt niet voor iedereen zo belangrijk. "Ik volg de Turkse politiek niet echt", vertelt de 46-jarige Erdal Capa, die enkel de Belgische nationaliteit heeft. "Ik vind het wel goed dat het mogelijk is om de dubbele nationaliteit aan te vragen, maar zelf heb ik er geen nood aan."