Deze coalities kunnen in Nederland

De stemmen zijn nu echt bijna allemaal geteld in Nederland en de coalitievorming kan beginnen. Om een meerderheid te vormen in de Tweede Kamer (het Nederlands parlement) zijn maar liefst vier partijen nodig. En hoe het er nu naar uitziet, wordt het een moeilijke opdracht. 

In de Tweede Kamer vallen er 150 zetels te verdelen, dus moeten de coalitiepartijen samen minstens 76 zetels hebben om tot een parlementaire meerderheid te komen. De drie grootste partijen samen (VVD, PVV en CDA of D66) hebben 72 zetels samen en dat is dus vier zetels te weinig. En dus moeten ze op zoek naar een vierde partij, of … wordt er een compleet andere coalitie gevormd.

Mogelijke coalities
We gaan ervan uit dat de VVD, met 33 zetels, wel in de coalitie zal zitten. Vermits Mark Rutte al luid en duidelijk heeft gezegd dat hij niet in zee wil met Geert Wilders en zijn PVV (de tweede grootste partij), zal hij op zoek moeten naar andere partners.

De meest logische partners zijn CDA en D66, die elk negentien zetels konden bemachtigen. Als VVD, CDA en D66 samen in zee gaan, komen ze aan 71 zetels en zullen ze dus nog een vierde partij moeten vinden. Om het perfect uit te laten komen, zouden ze met de ChristenUnie van Gert-Jan Segers of met de Partij voor de Dieren kunnen samenwerken.

Een andere manier op die laatste vijf zetels te vullen, is in zee gaan met de PvdA van Lodewijk Asscher, die slechts negen zetels wist te bemachtigen.

Een andere logische coalitie zou VVD met CDA, D66 en PVDA zijn. Die vier samen zouden dan tachtig zetels hebben. Maar ook VVD, CDA, D66 en GroenLinks (goed voor 85 zetels) zouden een coalitie kunnen vormen.