Dewinter en Wilders niet naar Molenbeek

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter en de Nederlandse PVV’er Geert Wilders gaan morgen dan toch niet op 'islamsafari' door Molenbeek. Dat heeft Dewinter bevestigd aan VTM NIEUWS. Ze willen de wet niet overtreden, maar bekijken wel wat ze kunnen doen. "Wellicht gaan we tot aan de grens", zegt Dewinter.

De burgemeester van Molenbeek verbood eerder vandaag de 'islamsafari' in een politieverordening. “Elke bijeenkomst op het grondgebied van Molenbeek in het kader van deze activiteit is verboden.”

De gemeente verbiedt de bijeenkomst omdat ze vreest dat het de openbare veiligheid en orde kan verstoren. "De politie krijgt de opdracht om de politieverordening na te leven en moet dus aan de politici vragen om het grondgebied te verlaten. Als ze dat niet uit eigen beweging willen doen, moet de politie extra stappen ondernemen", klinkt het bij burgemeester Francoise Schepmans.

Het dreigement vond eerst geen gehoor bij Vlaams Belang. "Gaat Molenbeek twee volksvertegenwoordigers de toegang tot hun gemeente ontzeggen? Ik vraag me ook af hoe dat concreet in zijn werk zal gaan", stelde woordvoerder Sam Van Rooy fel. Vlaams Belang plant wel nog een persconferentie in de Kamer. Wat Wilders en Dewinter nadien doen, "zullen ze nog zien". Dewinter zegt wel dat ze "wellicht tot aan de grens van Molenbeek gaan".

"Jihadhoofdstad"
Filip Dewinter had zijn Nederlandse collega uitgenodigd om een wandeling te maken in de Brusselse gemeente, die hij de ‘jihadhoofdstad van Europa’ noemt. Wilders zou zelf om die rondleiding hebben gevraagd. "Een wandeling langs de plaatsen in Brussel die het ergst getroffen zijn door de islamisering", zo kondigde Dewinter zijn plannen vorige maand aan. 

Maar de plannen van de twee politici lokten heel wat kritiek uit. Zo noemde Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open Vld) de 'islamsafari' ronduit walgelijk.