De Wever over F-16's: "Mails overduidelijk vals"

De mails die sp.a-voorzitter John Crombez naar buiten bracht en die moesten aantonen dat minister van Defensie Steven Vandeput wel degelijk op de hoogte was van de lopende studies over een mogelijke levensduurverlenging van de F-16′s zijn overduidelijk vals. Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever vanavond in Terzake.

Crombez kreeg de mails van een anonieme bron. Nu de authenticiteit ervan in twijfel wordt getrokken, verklaarde de sp.a-voorzitter al dat hij mogelijk wat te voortvarend was met het uitbrengen van de communicatie.

Veertienjarige ziet verschil
“We schrokken ervan”, zegt Bart De Wever. Volgens hem is er bij sp.a “iets helemaal misgegaan”. “Ik heb die mails donderdag in de Kamer voor de eerste keer gezien. Eerlijk gezegd: zelfs een veertienjarige ziet na twee minuten dat er iets niet juist is mee is”, aldus de N-VA-voorzitter. “Het verbaast me echt dat Crombez daar zoveel gewicht aan heeft gegeven.” 

Amateurwerk
De Wever heeft naar eigen zeggen geen idee van waar de mails vandaan zouden komen. “Alleszins van iemand die niet het flauwste benul heeft van hoe zo’n mails er zouden moeten uitzien. Dit is amateurwerk van het vierde leerjaar, elke normale mens zou zien dat dit niet juist is. Als het een complot is, dan is dit het slechtste complot dat ik ooit gezien heb.”

Sp.a-voorzitter John Crombez bekende eerder deze week al dat hij “te voortvarend” was geweest in het verspreiden van wellicht vervalste mails in het dossier. 

"Wie hoe en wat?"
“Als die mails gemanipuleerd zijn, dan vraag ik me ook af: wie, hoe en wat”, reageerde Crombez later op de avond. Hij beklemtoonde dat sp.a “verder blijft werken op de inhoud van het dossier”. Het is volgens Crombez een “democratische plicht om de waarheid naar boven te krijgen in dit miljardendossier”. De voorzitter geniet daarbij naar eigen zeggen nog steeds de steun van zijn partij. “Ja, omdat ze allemaal het belang van het dossier inzien.”