De Vriendt: "N-VA is gevaarlijk bezig"

“De N-VA is gevaarlijk bezig”, vindt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen). “N-VA wil een systeemverandering in de democratie en zet zich op de lijn met Nieuw Rechts in Europa.” Dat zei hij in De Meulemeester in Debat op vtmnieuws.be, waar hij in debat ging met Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA).

De Vriendt vindt het onbegrijpelijk dat N-VA-voorzitter Bart De Wever van de Vluchtelingenconventie af wil. “Dat betekent dat in België geen enkele oorlogsvluchteling nog asiel kan aanvragen. Dat is toch niet de wereld waar we naartoe moeten!”

Trump
Volgens De Vriendt zet N-VA zich niet enkel op lijn met Nieuw Rechts in Europa, maar ook met president Donald Trump. “Trump hanteert exact dezelfde methoden als N-VA. Dat is vrij onrustwekkend.”

"Zoeken naar gelijkenissen"
Maar die kritiek pikt Smeyers niet: “Dit is een bewijs van de hardnekkige zoektocht naar gelijkenissen tussen Trump en Theo Francken. Ik kan tussen een vis en een vogel ook twee gelijkenissen vinden.”

"Geen extreem beleid"
Smeyers staat ook honderd procent achter het asiel- en migratiebeleid van staatssecretaris Theo Francken (N-VA). “Dit is geen extreem beleid zoals u het afschildert, meneer De Vriendt”, zegt ze. “Hoe durft u zeggen dat we onze verplichtingen niet nakomen?”

“Verplichtingen komt u na, maar u doet het absolute minimum”, antwoordt De Vriendt. “U hebt pech dat u met uw partij in het bestuur zit, waardoor u zich inderdaad moet houden aan internationale verplichtingen.”

"Niet achteruitleunen"
De Vriendt haalt ook uit naar de N-VA-ministers die “een slecht figuur slaan door te zeggen dat we moeten afwachten en Trump een kans geven.” Volgens De Vriendt is het duidelijk waar Trump naar toe wil: “we hebben de luxe niet om comfortabel achterover te leunen want het is duidelijk waar hij naar toe wil”, roept hij de regering op tot actie.

Bekijk hier het volledige debat: