De Gucht: "Trump is onverbeterlijke narcist"

“Donald Trump is een onverbeterlijke narcist, iets tussen een sociopaat en een psychopaat”, dat zegt oud-eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) in de studio van VTM NIEUWS. “Er scheelt iets als je er nu nog niet van overtuigd bent dat er iets met die man aan de hand is.”

Karel De Gucht verwijst de oproep van onder meer Bart De Wever (N-VA) om niet hysterisch te reageren op de daden van Donald Trump naar de prullenmand. “De Wever is verkeerd”, zegt De Gucht. “Hij zegt dat je wel mag reageren op zijn persoonlijkheid, maar niet op de inhoud. Maar zijn karakter heeft ook invloed op wat hij zegt. Je kan dat niet uit elkaar halen. Wat we zien van Trump is een mengeling van die twee.”

"Michel beseft dat hij ernaast zit"
Ook premier Charles Michel (MR) krijgt een veeg uit de pan van De Gucht. “Premier Michel heeft gezegd dat hij het voorbeeld van Trump niet gaat volgen. Het zou er nog aan mankeren dat hij het voorbeeld zou volgen”, zegt De Gucht. “Wat hij had moeten zeggen is: dit gaat in tegen alle internationale verplichtingen.”

Michel noemde de uitspraken van De Gucht eerder al absurd. “Typisch de reactie van iemand die zich realiseert dat hij ernaast zit en het op iemand anders wil verschuiven”, aldus De Gucht.

"Kiezer heeft niet altijd gelijk"
En De Gucht doet nog een opmerkelijke uitspraak. “De kiezer heeft niet altijd gelijk,” zo reageert hij op de verkiezing van Donald Trump en het referendum over de brexit. “Het idee dat iets per definitie democratisch is als er een meerderheid voor is, dat klopt niet."

"Ik vind dat de brexit een dure vergissing is, dat blijkt trouwens nu al", vindt De Gucht. "Er is een fundamenteel andere richting gegeven aan Groot-Brittannië met een meerderheid van 1 procent. Wij zouden dat in België niet kunnen, daar heb je hier een tweederdemeerderheid voor nodig." Daaruit concludeert De Gucht dat de meerheiderheid in zo'n referendum geen gelijk heeft. "Neen! Een referendum is een koortsthermometer, die aangeeft dat de temperatuur te hoog is."

Bekijk het integrale gesprek: