De Grote Peiling: socialisten stijgen, N-VA blijft pieken

Mochten er nu zondag verkiezingen zijn, zou 31,3 procent van de Vlamingen voor N-VA stemmen. Dat blijkt uit De Grote Peiling die Ipsos uitvoerde in opdracht van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir. Dat is nauwelijks minder dan het resultaat van de verkiezingen in 2014. Verrassend: ook sp.a groeit voor het eerst sinds lang en wordt opnieuw de derde grootste partij van Vlaanderen.

N-VA blijft de grootste partij en haalt in de peiling 31,3 procent van de stemmen. Bij de verkiezingen van 2014 stemde 32,4 procent van de Vlamingen op de partij van Bart De Wever. N-VA blijft daarmee eenzaam aan de top.

(Meer onder de video)

N-VA-voorzitter Bart De Wever is tevreden. “We zien in de peiling dezelfde tendens als de vorige keren. Naarmate de resultaten van de regering zichtbaar worden, komen de regeringspartijen er sterker uit”, zegt hij aan VTM NIEUWS.

De tweede partij - op grote afstand - blijft CD&V met 15,1 procent. Dat is 3,5 procent minder dan bij de vorige verkiezingen. Toen haalde de partij nog 18,6 procent. "We zijn er niet echt tevreden mee", geeft CD&V-voorzitter Wouter Beke toe. "Het is altijd beter om een peiling te hebben waarin we vooruit gaan en niet achteruit."

(Meer onder de video)

Oppositiepartij sp.a groeit voor het eerst sinds lang en wordt opnieuw de derde partij van Vlaanderen met 13 procent. “Het is fijn om te merken dat mensen zich vinden in de oplossingen die we voorstellen”, reageert sp.a-voorzitter John Crombez. Toch haalt zijn partij nog steeds niet het resultaat van 2014. Toen haalden de Vlaamse socialisten nog 14 procent.

(Meer onder de grafiek)

Open Vld haalt 12,7 procent en staat daarmee op de vierde plaats. Dat is 1,5 procent minder dan bij de verkiezingen in 2014, toen kwamen de liberalen aan 15,5 procent. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten blijft positief: "We gaan vooruit en dat is de goede richting".

(Meer onder de video)

Groen zou het, mochten het nu verkiezingen zijn, beter doen dan bij de vorige verkiezingen en haalt 10,4 procent. In vergelijking met de vorige peiling, van december vorig jaar, zakt de partij met 2,8 procent. Groen-voorzitster Meyrem Almaci vindt het vooral positief dat de partij is gestegen in vergelijking met 2014. "Peilingen fluctueren", zegt ze. "Het is mooi om te zien dat de trend ten aanzien van 2014 er toch wel is."

Vlaams Belang en PVDA zetten in verhouding met de andere partijen de beste resultaten neer. Vlaams Belang zou volgens onze peiling van 5,8 naar 9 procent gaan. En PVDA zou 6 procent halen, in 2014 bleef de partij met 2,8 procent ver van de kiesdrempel.

Kiesintenties Vlaanderen sinds verkiezingen:

MR wordt grootste in Brussel, PS tuimelt naar beneden
In Brussel is de meest opvallende stijging voor N-VA weggelegd. Mochten het morgen verkiezingen zijn, zou de partij er 6 procent halen. Dat is 3,3 procent meer dan bij de verkiezingen van 2014.

De PS verliest na de schandalen in Brussel stemmen en moet de MR laten voorgaan. De PS daalt van 24,9 procent bij de vorige verkiezingen naar 16,6 procent in deze peiling. De MR wordt de grootste partij van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met 17,8 procent. Toch is dat 5,3 procent minder dan bij de verkiezingen van 2014.

En ook de Vlaamse socialisten tuimelen naar beneden. In de peiling haalt de sp.a amper 0,4 procent, in vergelijking met 1,9 procent in 2014. DéFi blijft de derde grootste partij in Brussel met 14,3 procent (stijging van 3,2 procent).

(Meer onder de grafiek)

PS klimt uit dal in Wallonië
In Wallonië klimt de PS uit een dal. Hoewel de partij het in vergelijking met de verkiezingen van 2014 niet goed doet (van 32 naar 23,9 procent), stijgen de Waalse socialisten volgens De Grote Peiling wel met 4,4 procent.

De sterkste stijger in Wallonië is ongetwijfeld de PTB. De partij haalt in De Grote Peiling 11,8 procent meer dan bij de verkiezingen in 2014 en wordt zo de derde grootste partij.

MR blijft de tweede partij met 21,2 procent, maar verliest wel 4,6 procent. Ook Ecolo doet het goed bij onze zuiderburen. Zij stijgen met 5,3 procent en worden zo de vierde partij van Wallonië.

(Meer onder de grafiek)

De populairste politici in Vlaanderen
Naast de kiesintenties werd ook de populariteit van politici gemeten in De Grote Peiling. Aan de respondenten werd per politicus de vraag gesteld of ze wilden dat die persoon de komende maanden een belangrijke gaat spelen of niet. Uit die populariteitsmeter blijkt dat 63 procent van de Vlaamse respondenten 'ja' aankruiste bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Slechts 26 procent kruiste 'nee' aan. Daarmee is hij de populairste politicus van Vlaanderen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever, die bij De Grote Peiling van december vorig jaar nog op de eerste plaats stond, is nu de tweede populairste. 60 procent van de respondenten wil dat hij de komende maanden een belangrijke rol speelt; 31 procent wil dat niet.

Net als bij de vorige populariteitspeiling sluit premier Charles Michel (MR) de top drie af. 58 procent van de mensen heeft 'ja' geantwoord op die vraag en 28 procent 'nee'.

Peilingen zijn geen wetenschappelijk onderbouwde voorspellingen, en vaak alleen maar een momentopname, die beïnvloed wordt door de actualiteit en recente gebeurtenissen. Ze schetsen dus alleen maar hoe de politieke kaarten vandaag liggen. Door de foutenmarges focussen we vooral op significante schommelingen en verschuivingen, niet alleen op de cijfers zelf.