De Grote Peiling: Regering haalt geen meerderheid meer

Als het morgen verkiezingen zouden zijn, zouden de regeringspartijen geen meerderheid meer behalen in het parlement. N-VA, CD&V, Open Vld en MR moeten zetels inleveren in vergelijking met de verkiezingen in 2014. Dat blijkt uit De Grote Peiling die Ipsos uitvoerde in opdracht van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir.

N-VA blijft volgens de peiling nog altijd de grootste partij, met 28 procent van de stemmen en zou 29 zetels mogen innemen in het parlement. Dat zijn er 2 minder dan bij de verkiezingen in 2014. Bij de vorige peiling in oktober dit jaar, haalde de partij nog 26 zetels. Maar nu wint de partij van Bart De Wever er dus opnieuw 3 bij. 

Coalitie
Ook de coalitiepartners van N-VA verliezen zetels in vergelijking met het verkiezingsresultaat in mei 2014. CD&V zou 5 zetels verliezen mochten het morgen verkiezingen zijn en landt op 13, Open Vld verliest er 2 en MR 4. In 2014 haalde de coalitie nog 83 zetels, nu amper 70. Dat zijn er dus 6 te weinig voor een meerderheid in het parlement.

De grafiek hieronder toont in de eerste halve cirkel de zetelverdeling volgens de peiling. De tweede halve cirkel geeft de huidige zetelverdeling weer, die in mei 2014 gestemd werd.

Socialisten en groenen
Ook de PS zou het met 6 zetels minder moeten stellen dan bij de verkiezingen in 2014 en strandt zo op 17 zetels. Sp.a verliest op haar beurt 2 zetels en komt uit op 11. CdH krijgt er 2 minder.

Groen en Ecolo gaan er allebei op vooruit, met respectievelijk 5 en 4 nieuwe zetels. Vlaams Belang blijft groeien en komt uit op 9 zetels, dat zijn er 6 meer dan de verkiezingen in 2014.

Peilingen zijn geen wetenschappelijk onderbouwde voorspellingen, en vaak alleen maar een momentopname, die beïnvloed wordt door de actualiteit en recente gebeurtenissen. Ze schetsen dus alleen maar hoe de politieke kaarten vandaag liggen. Door de foutenmarges focussen we vooral op significante schommelingen en verschuivingen, niet alleen op de cijfers zelf.