De Grote Peiling: N-VA grootste met 30,2%

N-VA blijft veruit de grootste Vlaamse partij. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS, waarbij gepeild werd naar de kiesintenties van de Vlaamse kiezers. N-VA torent met 30,2 procent ver boven de andere partijen uit. Ook opvallend, Groen stijgt opnieuw en wordt de derde grootste partij van Vlaanderen in de peiling. In tegenstelling tot de traditionele partijen. Open Vld en sp.a zakken verder weg en halen het slechtste peilingresultaat van de afgelopen drie jaar. Ook CD&V daalt een beetje, maar blijft de tweede grootste partij.

De Grote Peiling van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL-TVI en Le Soir werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau IPSOS en afgenomen van 25 augustus tot en met 3 september 2017 bij een representatieve steekproef van 2388 respondenten.

N-VA daalt in de peiling met 2,2 procent in vergelijking met de verkiezingen van mei 2014, maar blijft veruit de grootste partij van Vlaanderen met 30,2 procent. Ook CD&V gaat een kleine beetje achteruit. In de peiling halen ze 2,5 procent minder dan bij de verkiezingen van mei 2014, maar blijven zo wel de tweede grootste Vlaamse partij in de peiling met 16,1 procent.

Groen blijft stijgen
Groen zet zijn stijging van de afgelopen drie jaar verder. Ze halen 4,8 procent meer dan hun resultaat bij de verkiezingen van mei 2014. Zo wordt Groen de derde grootste partij van Vlaanderen met 13,4 procent. Open Vld en sp.a daarentegen blijven dalen in de peiling en halen beiden hun slechtste resultaat sinds de verkiezingen van mei 2014 met respectievelijk 12,1 en 12,2 procent.

PVDA breekt niet door
Vlaams Belang schommelde de afgelopen drie jaar sterk in de peilingen en haalt nu 7,9 procent, 2,1 procent meer dan met de verkiezingen van mei 2014. PVDA stijgt weliswaar en haalt nipt de kiesdrempel met 5 procent, maar ze slagen er niet in om mee te profiteren van de enorme groei van de Franstalige uiterst linksen van de PTB van Raoul Hedebouw.

Disclaimer: Peilingen zijn geen wetenschappelijk onderbouwde voorspellingen, en vaak alleen maar een momentopname, die beïnvloed wordt door de actualiteit en recente gebeurtenissen. Ze schetsen dus alleen maar hoe de politieke kaarten vandaag liggen. Door de foutenmarges focussen we op significante schommelingen en verschuivingen, niet op de cijfers zelf.

Door: Stijn Defoirdt

Foto: archief

Lees meer: Theo Francken blijft populairste politicus