De Crem over Trump: "Dedramatiseren!"

"We moeten de zaken een beetje dedramatiseren, we mogen er geen karikatuur van maken", dat zegt staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) over de Amerikaanse president Donald Trump. De Crem roept op om samen te werken. "Zou het niet beter zijn om met Europa, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten samen te werken voor het beste, in plaats van te praten over Amerika of Europa eerst?"

Maakt De Crem zich dan geen zorgen over het feit dat Trump aan de knoppen zit van 7.000 kernkoppen? “Belangrijk is dat de Amerikaanse minister van Defensie Mattis zegt dat de NAVO een belangrijke partner is, dat daarin geïnvesteerd moet worden en dat die zorgt voor economische stabiliteit”, vindt De Crem. “Trump nam ook de mensen van het Congres mee in zijn boodschap om maatregelen te nemen voor grotere handelsstabiliteit.”

Samenwerken in plaats van 'Europa eerst'
Maar De Crem roept tegelijk op tot samenwerking. “We zijn geëvolueerd naar een houding van ‘Europa eerst’, ‘Groot-Brittannië eerst’ en ‘Amerika eerst’. Zouden we niet beter met Europa, Groot-Brittannië en de VS gaan voor het beste? Dat zullen we ook gaan doen”, zegt De Crem. “België is de negende buitenlandse investeerder in de VS. Ze zijn onze vijfde handelspartner en ik denk dat we dat nog kunnen versterken.”

Hetzelfde geldt voor de situatie die Groot-Brittannië ons voorschotelt met de brexit. Sinds deze week - na de toespraak van premier Theresa May - is bekend dat het een harde brexit wordt. "Weten we dat niet al veel langer?", vraagt De Crem zich af. "Ik kan dat ook begrijpen: je kan niet een béétje in verwachting zijn. Ze opteren resoluut voor vrijhandelsakkoord en daarop moeten we voorbereid zijn. Er is een globale politieke aanpak nodig van de Belgen, want het is niet uitgesloten dat andere handelspartners het apart zouden kunnen gaan doen", vindt hij.

Bekijk het integrale gesprek: