De Backer: "PVDA is totalitaire partij"

"De ideologie van Peter Mertens en zijn PVDA is totalitair en extreem", zegt Philippe De Backer. Het is de zoveelste uithaal van Open Vld naar de extreemlinkse partij. Staatssecretaris De Backer deed de uitspraak tijdens een debat met PVDA-voorzitter Peter Mertens in De Meulemeester in Debat.

“De politieke cirkel is rond. Extreemrechts en extreemlinks komen vaak op dezelfde analyses uit”, vindt De Backer, “Uw ideologie is een extreme en niet de mijne.”

"Radicale oplossingen nodig"
Mertens pikt de kritiek niet. “Omdat wij in het debat buiten de begane paadjes gaan, construeert men ons als extremisme”, zegt hij duidelijk geërgerd, “We hebben radicale oplossingen nodig om de herverdeling opnieuw waar te maken.”

“Wat zegt u? Extremisme, populisme, Venezuela! Ben ik nog iets vergeten?”, besluit hij spottend, “Dat soort verwijten krijgen we dan op basis van inhoudelijke voorstellen.”

"Klassenhaat"
Toch wil De Backer helemaal geen cordon sanitaire rond de PVDA: “Ik heb geen cordon sanitaire nodig om te zeggen dat ik niet met meneer Mertens wil regeren.” PVDA mag dan wel geen xenofobe partij zijn, toch ziet De Backer iets gelijkaardig: “geen rassenhaat, maar klassenhaat.”

Bekijk hier het volledige debat: