Crombez: "Dit is de duurste regering ooit"

Volgens sp.a-voorzitter John Crombez is de Vlaamse regering "de duurste regering ooit". Dat zei hij vanmiddag in De Meulemeester in Debat op vtmnieuws.be, waar hij in debat ging met N-VA-fractieleider Matthias Diependaele. "De Vlaming komt er bekaaid af in zijn facturen."

De Vlaming betaalt meer, maar krijgt er niets voor terug. Dat is de centrale boodschap van Crombez. "Er zijn beloften dat ze moeilijke dingen doen, zodat het beter zou worden. Maar de vraag is voor wie?"

"Cynisch"
Maar dat de regering moet besparen, is niet de schuld van de N-VA, zegt Diependaele. "Het is cynisch hoe u uw eigen verantwoordelijkheden ontloopt", kaatst Diependaele de bal terug. "De grootste factuur die we hebben moeten opkuisen, was degene die uw partij had achtergelaten."

"Uw eigen rommel!"
Maar die aanval pikt Crombez niet. "Het is uw eigen rommel!", zegt hij wanneer Diependaele zegt dat ze "de rommel uit het verleden moeten opkuisen." N-VA is evenzeer verantwoordelijk voor die schulden uit het verleden: "Als het goed is, is het van u. Als het slecht is, van iemand anders."

"Amateurisme"
Crombez is ook bijzonder scherp voor het veiligheidsbeleid van de regering, waar volgens hem veel te weinig concrete stappen worden gezet. Vooral het voorstel van federaal fractieleider Peter De Roover (N-VA) om de vrijheid van meningsuiting in te perken voor radicale boodschappen, is hem een doorn in het oog. "Quotes om het amateurisme van het beleid te verbergen", zegt Crombez.

"Met concrete voorstellen gebeurt er niets", hekelt Crombez. "De aankondiging om haatpredikers aan te pakken, is al van veertien maanden geleden, maar het is er nog altijd niet!"

"Antwoord op culturele angst"
Waar N-VA zich vroeger distantieerde van het voorstel van De Roover, neemt Diependaele nu zijn verdediging op. "We willen niet raken aan de vrijheid van meningsuiting", zegt hij, "Maar er leeft wel een zeer diep gewortelde culturele angst bij de mensen en daar moeten we als overheid een antwoord op bieden."

"Amateurisme"
"U kletst uit uw nek, meneer Diependaele", antwoordt Crombez. "De regering doet zijn werk niet om moslimextremisme aan te pakken." De regering moet veel sneller handelen, vindt hij.

Bekijk hier het volledige debat: