CEO Telenet: "Van mug olifant gemaakt"

"Er is van een mug een olifant gemaakt", zegt John Porter, CEO van Telenet. Daarmee reageert hij op de heisa over de adviesraad van het bedrijf, waar onder andere Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) in zetelde. 

Wat een persconferentie moest worden over de winst die Telenet het afgelopen jaar boekte, werd overschaduwd door de schandaalsfeer over de adviesraad. Maar volgens Porter is er helemaal geen probleem. Zo'n adviesraden komen in het buitenland namelijk vaak voor.

Dat er politici in zetelen, vindt Porter ook geen probleem. Ook dat is volgens hem heel erg gewoon in het buitenland. "We zitten als privébedrijf in een sector die gedomineerd wordt door politiek-industriële banden", zei Porter, "Ik kom niet uit België en voor mij heerst hier een complex politiek ecosysteem. Ik kan wel wat hulp gebruiken om erdoor te navigeren."

Toploon
Hoeveel kregen de politici betaald? Sp.a-politicus Peter Vanvelthoven sprak van 12.000 euro per jaar en 2.000 euro per vergadering maar Porter wilde dat niet bevestigen. "Het bestaat al jaren. Ik heb er niet over beslist en ben dus niet in een goede positie om er iets over te zeggen. Ik weet niet hoeveel ze kregen, alleen dat het niet echt veel is."

Afschaffen?
Toch bekijkt Telenet of de adviesraad wel zal blijven bestaan. "We willen niet tegen de stroom in zwemmen", zegt Porter.

Telenet maakte gisteren zelf bekend welke politici in de adviesraad zaten. Naast Bracke zetelden ook ex-premier Yves Leterme (CD&V) en fractieleider Patrick Dewael (Open Vld) in de raad. Eerder stapte Kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a) uit de adviesraad.

Bracke
In de nasleep van de PubliPart-affaire kwam Bracke in het oog van het politieke storm terecht door zijn lidmaatschap van de adviesraad. Aanvankelijk wou hij er niets over kwijt omdat dat naar eigen zeggen "privé" was. Wanneer uitlekte dat hij een vergoeding van 12.000 euro per jaar kreeg, verhoogde de druk. Eergisteren kondigde Bracke tenslotte aan dat hij opstapt uit de adviesraad. "Ik ben geen poenschepper en wil ook niet zo gezien worden", zegt hij.

Bekijk ook: