CD&V: “Online gokken pas vanaf 21 jaar”

CD&V dient een voorstel in om voor alle gok- en kansspelen op het internet de minimumleeftijd op te trekken van 18 naar 21 jaar. Gokken zit enorm in de lift en is erg populair bij jongeren. Ook voor de online spelen die de Nationale Loterij aanbiedt, moet de leeftijd opgetrokken worden naar 21 jaar, zegt CD&V.

Bijna een op de vijf 17- tot 18-jarigen geeft aan het laatste jaar online te hebben gegokt. Zo zijn sportwedstrijden bijzonder populair. Casinospelen zijn pas toegelaten vanaf 21 jaar. CD&V wil nu ook voor alle andere online kansspelen de leeftijd optrekken naar 21 jaar.

Problematisch gokgedrag
“Er ontstaat heel wat problematisch gokgedrag: schuldenproblematiek, studies worden verwaarloosd. Eigenlijk moet de samenleving daartegen optreden en ervoor zorgen dat de leeftijd verhoogd wordt tot 21 jaar”, zegt Els Van Hoof, kamerlid voor CD&V.

Daar valt dan ook de Nationale Loterij onder. Die heeft een ruim aanbod op het internet. Vanaf 18 jaar kan je – na een controle van je rijksregisternummer – inzetten op alle klassieke trekkingen en e-games.

Sociale controle
Voor het krasbiljetje in de krantenwinkel mag de leeftijd wel blijven. Daar worden gokkers immers onderworpen aan een zekere vorm van sociale controle.

“Men moet telkens terugkeren om nieuwe lotjes te kopen terwijl het online heel makkelijk is. Met één muisklik is men al bij een nieuw spelletje aanbeland”, zegt Van Hoof.

Probleemgokkers
De regering werkt nu wel al een manier om gokverslaafden en probleemgokkers makkelijker uit te sluiten van gokken. Het voorstel om de leeftijd voor online gokken op te trekken tot 21 jaar is voor de christendemocraten een sluitstuk, maar moet nog een meerderheid krijgen in het parlement.

Overleg
De Nationale Loterij laat weten dat ze in overleg is met de regering, over nieuwe wetgeving op kansspelen. Het is aan de politiek om de leeftijd te verhogen, zegt de Lotto.

Maar zelf vroeg de Nationale Loterij deze week nog om een betere controle te krijgen op de leeftijd van de deelnemers. De Loterij werkt volgens strenge regels en vreest vooral dat het andere, steeds grotere aanbod van virtuele weddenschappen, een risico vormt.