cdH wil niet met PS regeren: 3 vragen

De Waalse christendemocraten van cdH besloten vandaag om de Waalse, Brusselse en Franse Gemeenschapsregering op te blazen. Maar wat is nu precies het probleem en hoe moet het nu verder? Drie vragen.

Wat is precies het probleem?
CdH-voorzitter Benoît Lutgen kondigde deze middag aan dat hij niet langer wil regeren met coalitiepartner PS in de Waalse regering (PS en cdH), de Franse Gemeenschapsregering (PS en cdH) en de Brusselse regering (PS, cdH, DéFI, sp.a, Open Vld en CD&V).

De reden? Ze willen het bedje niet langer delen met de socialistische partij PS vanwege de recente schandalen. Zo kwam de partij onlangs in opspraak toen bleek dat verschillende politici royale vergoedingen hadden opgestreken bij de intercommunale Publifin, zonder dat ze daar echt iets voor hadden moeten doen. Ook het schandaal over de zitpenningen bij de daklozenorganisatie Samusocial bracht de socialisten het schaamrood op de wangen.

De christendemocraten van cdH willen niet langer met de PS geassocieerd worden, zegt VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester. “Ze hebben schrik dat de schandalen over de graaicultuur bij de PS ook op een negatieve manier zullen afstralen op hun partij. Daarnaast willen ze ook een vernieuwende regering, iets dat volgens hen niet langer kan met de PS. Het is dus niet zo dat ze niet langer willen regeren, ze willen het gewoon niet meer met de socialisten.”

(Lees verder onder de video)

Wat zijn de gevolgen op regionaal niveau?
De demarche van cdH wil niet zeggen dat er nieuwe verkiezingen moeten komen, wel dat de partijen opnieuw rond de tafel moeten gaan zitten om een nieuwe meerderheid te zoeken. Voorzitter Lutgen deed na zijn toespraak dan ook een oproep aan MR, Ecolo en DéFI om samen een nieuwe coalitie te vormen in Franstalig België. “Ze reiken dus de hand naar de andere partijen om de regeringen nieuw leven in te blazen”, zegt De Meulemeester. 

De MR is alvast bereid om te praten, omdat ook zij hun buik vol hebben van de schandalen die rond de PS zweven. Olivier Maingain, voorzitter van DéFi, reageert dan weer veel minder enthousiast. Het lijkt erop dat Benoît Lutgen een operatie heeft opgezet om het cdH te redden, zei hij in een interview met Le Soir. "Als de partij echt stappen vooruit had willen zetten rond deugdelijk bestuur, had ze dat de afgelopen jaren kunnen doen", stelt Maingain.

(Lees verder onder de video)

Zal er een impact zijn op federaal niveau?
De vorming van de coalities in Wallonië en Brussel kan ook een impact hebben op de federale regering, zegt De Meulemeester. “Stel dat MR en Ecolo samen in een regering stappen met de cdH op regionaal niveau, kan dat zich wel degelijk laten voelen op federaal niveau. cdH en Ecolo zitten daar namelijk in de oppositie, MR in de regering. De vraag is hoe die twee partijen oppositie zullen voeren als ze op regionaal niveau samen moeten besturen.”

Daarnaast vermoedt politicoloog aan de UGent Nicolas Bouteca ook dat de cdH zich met deze zet een weg zoekt naar een plekje binnen de federale regering. "Mogelijk raakt cdH nu toch in de federale regering, dat zou het makkelijker maken om te besturen. De federale beslissingen worden dan immers makkelijker doorgetrokken naar de deelstaten."

Premier Charles Michel (MR) heeft alvast laten weten dat de federale regering blijft bestaan uit vier partijen. cdH komt er voorlopig dus niet bij. "De evoluties hebben geen enkele impact op de samenstelling van de federale coalitie", zegt de woordvoerder van de premier. 

Bekijk ook: