Calvo: "wereldvreemde goednieuwsshow"

De oppositie is niet onder de indruk van de begrotingscontrole die de federale regering heeft afgewerkt. Groen-fractieleider Kristof Calvo spreekt van een wereldvreemde goednieuwsshow, de PS heeft het over budgettaire fictie. Econoom Geert Noels uit ook zijn bezorgdheid.

"Er is geen nieuw beleid, alle heikele punten worden doorgeschoven, over eerlijke belastingen spreekt men niet meer en van het nationaal investeringsplan is er al helemaal geen sprake", hekelt Calvo. Hij spreekt van een nieuwe gemiste kans om gehoor te geven aan "de brede roep" om een meer rechtvaardig belastingsysteem.

De groene fractieleider betreurt ook dat de regering nog niet op zoek ging naar een akkoord over een "rechtvaardige vennootschapsbelasting". Calvo roept premier Michel daarom opnieuw op "zich aan zijn belofte te houden. KMO's en werknemers moeten minder worden belast, multinationals en grootste vermogens kunnen wel een extra steentje bijdragen. Dat is de stap die nu gezet moet worden." De voorzitster van Groen, Meyrem Almaci, treedt Calvo bij.

Budgettaire fictie
De PS heeft het over 'budgettaire fictie'. "De regering kondigde aan dat ze 900 miljoen euro gevonden heeft... zonder ook maar één maatregel te nemen", fronst voorzitter Elio Di Rupo, herinnerend aan de knipperlichten die de Europese Commissie vorig jaar liet afgaan na de begrotingsopmaak. "Ofwel doet de regering van Charles Michel aan magie, ofwel manipuleert ze de cijfers." De PS vraagt de regering om "serieus te blijven. Anders zullen de burgers opnieuw betalen, nadat de inspanningen die hen sinds het begin van deze regering al zijn opgelegd", besluit Di Rupo. "In elk geval: had de regering van Charles Michel wat moed getoond, dan zou de begroting intussen serieuzer én rechtvaardiger zijn, met ook een bijdrage via de inkomsten uit kapitaal."

Degradatie
Ook econoom Geert Noels is niet onder de indruk van het rekenwerk van de regering. "Wie blij is met deze begroting is tevreden om elk jaar te vechten voor behoud in eerste klasse. België is niet klaar voor de toekomst", tweette Noels.

Bekijk ook: