Bart De Wever haalt uit naar vakbonden

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft zijn ongenoegen over de Belgische vakbonden nog eens duidelijk gemaakt. "Als ik vakbondsmensen zoals Rudy De Leeuw (ABVV) en Marc Leemans (ACV) bezig hoor, vraag ik mij af of die zichzelf nog wel serieus nemen”, zei hij in een interview met Gazet van Antwerpen. 

In het interview met de krant werd Bart De Wever naar de start van het politieke jaar gevraagd. Daarbij moesten vooral de vakbonden eraan geloven. Volgens De Wever is de weerstand tegen sociale hervormingen bij hen té groot.

"Alles in dit land lijkt geconstrueerd om veranderingen tegen te houden, zowel institutioneel als in de sociale structuren. Blokkeren is niet moeilijk. Hoe mensen bepaalde stelsels die onhoudbaar zijn, blijven verdedigen (...) dat vind ik compleet onverantwoord", zegt de Antwerpse burgemeester. 

"Als ik vakbondsmensen zoals Rudy De Leeuw (ABVV) en Marc Leemans (ACV) bezig hoor, vraag ik mij af of die zichzelf nog wel serieus nemen. Ze zijn maar over sociale bloedbaden bezig, maar beseffen ze wel hoe onvoorstelbaar herverdelend en sociaal België wel niet is? Ze kijken echt alleen maar naar hun eigen navel", trekt De Wever van leer. 

Onderwijs als rigide partner
Ook het onderwijs kreeg tijdens het interview nog een kleine veeg uit de pan omdat het volgens De Wever te weinig doet om het duaal leren in de praktijk om te zetten. "Het moet mij ook van het hart dat onderwijs vaak een rigide partner is, die moeilijk te bewegen is om deuren open te zetten. Bijvoorbeeld om het tegelijk leren op school en op de werkplaats uit te rollen."

Uitgerekend gisteren riep de socialistische spoorbond ACOD op tot een 24 urenstaking op dinsdag 10 oktober, een actie die op brede afkeer stuit. ACOD wil op die manier protesteren tegen wat de bond het rechtse regeringsbeleid noemt, dat gericht is op de afbouw van de openbare diensten.

Bron: Belga (tre)

Bekijk ook: